امام علی علیه السلام: اسلام همان تسليم در برابر خدا است و تسليم همان باور كردن است و باور كردن همان تصديق است و تصديق همان اقرار است و اقرار همان انجام وظيفه است و انجام وظيفه همان عمل شايسته است.
امام علی علیه السلام: اسراف را كنار بگذار و ميانه روى پيشه كن، از امروز به فكر فردا باش و از اموال دنيا به مقدار ضرورت براى خويش نگهدار و زيادى را براى روز نیازمندیت (در قيامت) از پيش بفرست.
امام علی علیه السلام: خداوندا، ما از عظمت تو چيزى نمى دانيم، تنها همين را مى دانيم كه تو زنده اى و همه چيز به تو پايدار است، دست هيچ انديشه اى به تو نرسد و هيچ ديده اى تو را در نيابد.
هدف امام علی علیه السلام در اخلاقي کردن سياست، اصلاح مردم بود؛ اصلاحي که هدايت اخلاقي مردم به سوي سعادت جمعي و رهنمون نمودن آنان به پيروي از دستورهاي الهي و عقلي و غلبه بر هواي نفس و شهوت را مدنظر داشت.
کتاب «سوگندهای نهجالبلاغه» به قلم نورالله علیدوست خراسانی، در پنج فصل از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شده و دربرگیرنده نقد و تفسیرسوگندهای حضرت علی(ع) در نهجالبلاغه است.
تذکر نعمتها و یاد منعم و خدایی که در همه جا حاضر است و تمام ممالک وجود در تحت نظر او اداره می شود، و یاد آوردن سرانجام زندگی، روشی نیکو در حراست آدمی از پلیدی و برانگیزنده به درستی است.
روش الگویی روشی مطلوب فطرت آدمی در تربیت است و از مؤثرترین روشها شمرده می شود. در این روش انسان نمونه ای عینی را مطلوب خویش می گیرد و به شبیه سازی دست می زند ...
ای مردم! به خدا من شما را به طاعتی بر نمی انگیزم، مگر آنکه خود پیش از شما به انجام آن پیشی می گیرم. و شما را از معصیتی باز نمی دارم، جز آنکه پیش از شما از آن خودداری می کنم.
علی(علیه السلام) چنان بر مهرورزى اهتمام كرده كه آن را حقى از جانب مردمان بر گردن كارگزاران معرفى نموده و فرموده است كه هرچه كارگزاران بالاتر روند، بايد ميزان مهرورزى آنان به مردمان بيشتر شود.
امام على (علیه السلام) بصراحت بيان مى فرمايد كه نظارت، بازرسى و پيگيرى كارها و رفتار كارگزاران نظام ادارى سبب مى شود كه آنان پايبند اخلاق ادارى شوند و اين امر ضامن امانتدارى و خوشرفتارى آنان است.