مسئوليت مادر، در دوران باردارى

مسئوليت مادر، در دوران باردارى

۲۴ دی ۱۳۹۳ 0 فرهنگ و اجتماع

وظائف مهم تربيتى مادر از آغاز حمل و باردارى شروع مى گردد، مسئوليت مادر در دوران باردارى، بسیار سنگين است و وظائف و تكاليفى بس مهم را به عهده دارد.

مادر بايد بداند كه پس از احساس باردارى و حمل، بار سنگين و پر مسئوليت امانت دارى را به عهده گرفته و در حفظ و حراست و پاسدارى از موقعيت هاى روحى و معنوى و سلامت جسم و جان كودك بايد بكوشد و بداند كه سعادت و شقاوت فرزند عزيزش از رحم او شروع مى گردد.
مراقبت هاى لازم براى يك مادر مؤمنه و متعهده ايجاب مى كند كه او بداند فرزندش چه دختر و چه پسر نقش دوم او را ايفا مى نمايد و نجابت و پاكدامنى و حجاب و عفاف و طهارت و خباثت و شقاوت مادر در فرزندش ‍نقش مهم و اساسى و بنيانى دارد.
بنابراين مادر بايد در حفظ و سلامت روح و جسم فرزندش از همان دوران حمل، مراقب و مواظب باشد.

مادر و سعادت و شقاوت كودك!!

پس از انعقاد نطفه دوران پر ماجراى حمل و باردارى شروع مى گردد، دوران باردارى مادر، مسئوليت هاى خطير مادرى او آغاز و مادر از همان ابتداى حمل، بار سنگين تربيتى كودك را به عهده مى گيرد.
پيامبر بزرگ اسلام (ص) مبناى سعادت و شقاوت كودك را از همان آغاز باردارى تعيين كرده و مى فرمايد:
بدبخت كسى است كه در رحم مادر گرفتار شقاوت مى گردد و خوشبخت كسى است كه از شكم مادر سعادتمندى او پى ريزى مى گردد. (بحارالانوار، ج 3، ص44)

مسئوليت پذيرى مادر:

مسئوليت سعادت و خوشبختى كودك را مادر از ابتدای باردارى بعهده گرفته است چرا كه آبستن شدن، اين مسئوليت را به دوش او نهاده است؛ پيامبر خدا (ص) فرمود:
...زن بر اهل بيت شوهرش و (در غياب او) بر تمام فرزندانش فرمانروائى نموده و مسئوليت تربيتى آنان را بعهده دارد. (مجموعه ورام، جلد1، ص 6)
سعادت و خوشبختى فرزند سرمايه ايست كه مادر براى خود و همسر، خاصه فرزندش سعى و تلاش مى كند كه تامين نمايد، اگر يك پسر يا يك دختر به كمال نهائى خود راه يافت، اين عزت و عظمت را از مادر كسب نموده و زحمات تربيتى و پرورشى مادر، او را به اين سعادت و خوشبختى رسانده است و از فيض كمال و جمال و سعادت و خوشبختى فرزند مستفيض و بهره مند مى شود و رشد و ترقى مادى و معنوى فرزند را مادر براى خود افتخار مى داند و به آن مى بالد.
بايد گفت شقاوت و بدبختى و زبونى فرزند نيز دودش اول به چشم مادر مى رود و ايذاء و اذيت فرزند معلول جسمى و روانى، ابتداء متوجه مادر است. و مادر اگر از ايمان و نجابت و اصالت برخوردار باشد آثار زشت و كارهاى ناهنجار فرزند را بيشتر از ديگران احساس مى كند كه او موجبات فضاحت و رسوائى مادر را فراهم كرده و واكنش عمل پرورشى و تربيتى فرزند ابتدا به مادر بر مى گردد.
مادر است آن كسى كه مى سوزد
همچو شمعى به پاى فرزندان
ور شود مادرى اسير هوس
غافل از ماجراى فرزندان
اوست مسئول هر چه پيش آيد
از گناه و خطاى فرزندان
مى كند مادر وظيفه شناس
هستى خود فداى فرزندان (35)

از دامن زن، مرد به معراج رسد:

دامن مادر پرورشگاه مردان بزرگ و پيامبران الهى و حكما و علماء شهير عالم است.امام خمينى (ره ) فرمود: از دامن زن مرد به معراج مى رود.

مردان بزرگ تاريخ و رجال الهى و ائمه معصومين و انبياء و پيشوايان دين، تربيت يافتگان دامن مادرند. از دامن مادر، امثال امام خمينى (ره ) به مقام والاى انسانى نايل مى آيند، كه دنياى استكبار را با نهضت خود مى لرزاند و جوامع بشرى، بويژه مستضعفان عالم را بر عليه مستكبران مى شوراند و بينى مستكبران و متكبران را به خاك مى مالد. والدين، مخصوصا مادران متعهده و مؤمنه، اميد است كه در دامان خود بيشتر چنين فرزندانى بپرورانند.

گزيده اى از اشعار پروين اعتصامى:

هميشه دختر امروز مادر فرداست
زمادر است ميسر بزرگى پسران
اگر فلاطن و سقراط بوده اند بزرگ
بزرگ بوده پرستار خردى ايشان
به گاهواره مادر به كودكى بس خفت
سپس به مكتب حكمت، حكيم شد لقمان
چه پهلوان و چه سالك چه زاهد و چه فقيه
شدند يكسره شاگرد اين دبيرستان
وظيفه زن و مرد اى حكيم دانى چيست؟
یكى است كشتى و آن ديگرى است كشتيبان

منبع: پدر، مادر، معلم مرا خوب تربيت كن، سيد حسين موسوى راد لاهيجى

 

کانال قرآن و حدیث را درشبکه های اجتماعی دنبال کنید.
آپارات موسسه اهل البیت علیهم السلام
کانال عکس نوشته قرآن و حدیث در اینستاگرام
تلگرام قرآن و حدیث
کانال قرآن و حدیث در ایتا
کانال قرآن و حدیث در گپ
پیام رسان سروش _ کانال قرآن و حدیث