ازدواج و فوايد آن
۱۸ بهمن ۱۳۹۳ 0 فرهنگ و اجتماع
خانواده، واحد كوچك اجتماعى است كه از پيوند ميان زن و مرد آغاز مىشود و با توليد فرزند توسعه و استحكام مى يابد. ازدواج براى انسان يك نياز طبيعى است كه با اجراى صيغه عقد مشروعيت و رسميت پيدا مى كند.
تشکیل خانواده در روایات
اسلام به تشكيل خانواده بسيار اهميت مى دهد و آنرا امرى مقدس مىشمارد و در احاديث، بهترين بنا معرفى شده است: امام محمد باقر عليه السلام از رسول خدا صلى الله عليه و آله نقل كرده كه فرمود:
بنايى در اسلام برپا نشده كه نزد خدا محبوبتر از ازدواج باشد (وسائل الشيعه، ج 20، ص 15)
امام صادق عليه السلام از رسول نقل كرده كه فرمود:
نزد خدا چيزى محبوبتر از خانه اى نيست كه با ازدواج آباد گردد.همچنين نزد خدا چيزى مبغوض تر از اين نيست كه با طلاق خانهاى ويران گردد(وسائل الشيعه، ج 20، ص 16)
پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله فرمود:
ازدواج سنت من است و هركس از آن روى گرداند، از امت من نيست.(بحارالأنوار، ج 103، ص 220)
اسلام، ازدواج را عمل حيوانى نمى داند و پيروانش را به رهبانيت و ترك ازدواج دعوت نمىكند، بلكه برعكس، آنرا وسيله اى براى تزكيه و تهذيب نفس، ترك گناه و تقرب به سوى خدا مى داند. امام صادق عليه السلام فرمود:
دو ركعت نماز كه شخص همسردار بخواند، بهتر از هفتاد ركعت نمازشخص ازدواج نكرده است الکافی ج5 ص328
پيامبر صلى الله عليه و آله فرمود:
دو ركعت نماز شخص ازدواج كرده افضل است از عبادت مرد ازدواج نكرده كه شبها براى نماز به پا مى خيزد و روزها را روزه بدارد.وسائل الشيعه، ج20 ص 19
امام صادق عليه السلام از رسول خدا صلى الله عليه و آله نقل كرده كه فرمود:
بدترين مردگان شما كسانى اند كه بدون ازدواج بميرند.الکافی ج5 ص329
منافع ازدواج
ازدواج و تشكيل خانواده از نظر اسلام، امرى است ارزشمند و منافع فراوانى را دربر دارد كه به برخى اشاره مىشود:
1. وسيله انس و محبت
انسان در اين زندگى پرآشوب، نياز به سكونت و آرامش و محبت دارد. به شخصى نيازمند است كه محرم اسرار و خيرخواه و دلسوز و حامىاش باشد، تا با او انس بگيرد و از محبتها، كمكها و حمایتهای مخلصانه اش بهرهمند گردد. به فردى نيازمند است كه شريك زندگى اش باشد. در سلامت و بيمارى، عزت و ذلت، خوشى و ناخوشى، فقر و غنا، رفاه و تنگدستى و در همه احوال، به او وفادار و مهربان و دلسوز باشد.در تأمين اين نياز چه كسى بهتر از همسر و چه جايى مناسبتر از كانون خانواده است.
خداوند متعال در قرآن مىفرمايد:
«و از نشانه هاى خداست كه براى شما از جنس خودتان همسرانى بيافريد، تا به سويشان آرامش بيابيد و در ميان شما محبت و دلسوزى قرار داد. در اين كارِخدا نشانه هايى است براى كسانى كه اهل تفكر هستند».روم/21
2. وسيله اى براى پاكدامنى و مصونيّت از گناه
انسان طبعاً نياز به عمل جنسى و ارضاى غريزه جنسى دارد. اگر از طريق مشروع ارضا نشد، كنترل آن بسيار دشوار است و انسان را به انحراف و گناه مى كشد. بنابراين، ازدواج بهترين و سالمترين وسيله براى ارضاى غريزه جنسى و مصونيت از انحراف است. رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود:
هر كه دوست دارد خدا را پاك و پاكيزه ملاقات نمايد بايد ازدواج كند.وسائل الشيعه،ج20, ص 18
حضرت صادق عليه السلام از رسول خدا نقل كرده كه فرمود:
هر كه ازدواج كند، نصف دينش را حفظ كرده است.وسائل الشيعه،ج20, ص 17
3. وسيله اى براى سلامت جسم و روان
عمل جنسى و ارضاى غريزه، نيازى طبيعى است كه موجب سلامت جسم و اعصاب خواهد بود و كنترل و سركوب كردن آن، اعصاب را فرسوده و از حال اعتدال خارج مى سازد. منشأ بسيارى از بيمارىهاى روانى، از قبيل افسردگى، يأس، اضطراب، ترس، بدبينى، پوچ پندارى، بى اعتمادى و عصبانيت، مى تواند سركوب كردن غريزه جنسى باشد. بنابراين، ازدواج به موقع و ارضاى غريزه جنسى از طريق مشروع را مى توان يكى از عوامل سلامت جسم و اعصاب دانست.
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود:
مردان و زنان بى همسر را به همسرى يكديگر درآوريد، تا خدا اخلاقشان را نيكو گرداند و در رزق آنان گشايش دهد و بر مروتشان بيفزايد.بحارالأنوار، ج 103، ص122
4. كمك به سلامت محيط اجتماعى
اگر افراد در آغاز جوانى ازدواج كنند به زندگى خانوادگى وابسته و دلگرم مى شوند واز ولگردى و بسيارى از مفاسد اخلاقى مصون مىمانند. در نتيجه، از تعداد تجاوزها با عنف، اغفال دختران و زنان، زنا، لواط، استمنا، حتى اعتياد، قتل و جنايت و سرقت كاسته مىشود. ازدواج به موقع در سلامت و امنيّت محيط تأثير فراوانى دارد. از همين رو، اسلام به اوليا و مربيان توصيه مىكند كه وسيله ازدواج كسانى را كه ازدواج نكرده اند، فراهم سازند.
قرآن مى فرمايد:
«افراد بى همسر، بندگان و كنيزان صالح خود را به همسرى همديگر درآوريد، چنانچه تهى دست باشند، خدا به فضل خود بىنيازشان مىكند و خدا توسعه دهنده و دانا است».نور/32
5. توليد و تكثير نسل
: اسلام به توليد فرزند و تكثير نسل عنايت دارد و آنرا يكى از اهداف مهم ازدواج مى شمارد.امام محمد باقر عليه السلام از رسول خدا صلى الله عليه و آله نقل كرده كه فرمود:
چه مانع دارد كه مؤمن ازدواج كند، شايد خدا فرزندى به او عطا كند كه زمين را با گوينده كلمه لا اله الا اللَّه سنگين نمايد.وسائل الشيعه، ج 20، ص 14
منبع: آشنايى با وظايف و حقوق زن، ابراهيم امينى