امام حسین و قرآن : احسان به خطاکار
۱۹ بهمن ۱۳۹۳ 0 اهل بیت علیهم السلامقلب اولیاء خدا تجلیگاه آیات قرآن و همه شئون حیات ایشان آیینه تمام نمای آیات الهی است. امام حسین علیه السلام, آن حجت آسمانی و قرآن ناطق, هر لحظه از حیات با برکتش تصویری از آیات قرآن بود. حسین ابن علی چنان زیست که اگر تاریخ زندگیش را چون صفحاتی گرد هم آریم چیزی جز قرآن کریم فرا هم نیاید. در نوشتار پیش رو آیه ای از قرآن را در آیینه حیات او به نظاره می نشینیم:
قرآن می فرماید:
«... وَالكاظِمِينَ الغَيْظَ وَالعافِينَ عَنِ النّاسِ وَاللَّهُ يُحِبُّ المُحْسِنِينَ ...». «آل عمران/134»
[بهشت از براى اهل تقوا آماده شده است] آنانكه خشم و غضب خود را فرو مىبرند و از خطا و لغزش مردم درمىگذرند و خداوند، نيكوكاران را دوست دارد.
يكى از دستورالعملهاى والاى اخلاقى، براى حفظ روابط اجتماعى، در اين آيه كريمه بيان شده است. اگر مردم در روابط ميان خود، به اين روشهاى والاى انسانى پايبند مى شدند، بسيارى از كشمكشهاى فضاحت بار پيش نمى آمد و جامعه، روى آرامش به خود مى ديد. اكنون به رفتارى سازنده و افتخارآميز، از امام حسين عليه السلام هم سو با اين آيه كريمه بنگريم كه آن سيد ابرار، چگونه با استناد به قرآن كريم، رفتار خود را تنظيم مى كرد.
آن حضرت، غلامى داشتند كه به علت ارتكاب كار خلافى، مستحق كيفر شده بود. حضرت دستور داد كه او را تأديب كنند. غلام عرض كرد: «اى مولاى من! «وَالْكظِمِينَ الْغَيْظ». حضرت فرمود: «او را رها كنيد». او در ادامه گفت: «وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاس». حضرت فرمود: «من تو را عفو كردم و از خطاى تو درگذشتم». او گفت: «وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِين» (خداوند نيكوكاران را دوست دارد). امام حسين عليه السلام فرمود: «تو براى خدا آزاد هستى و آنچه تاكنون از سوى من براى تو بوده است، از هم اكنون دو برابر آن از براى تو خواهد بود». «كشف الغمّه، ج 2، ص 241»
اين سه رفتار بزرگ و انسانى امام حسين، هيچ مستندى جز دستورالعمل آيه قرآن نداشت. در حقيقت بايد گفت: آيه قرآن كريم، خشم آن حضرت را فرو نشاند و موجب شد كه غلام، بخشيده شود، كيفر قطعى از او برداشته شود و از بردگى به آزادگى برسد. هر كدام از اين سه رفتار، متأثر از بخشى از يك آيه قرآن بود كه امام حسين عليه السلام آن را در نظر گرفت
منبع: امام حسين و قرآن, محمد جوادمغنيه