امام حسین و قرآن: هشدارى مرگبار به همه ستم‏گران

امام حسین و قرآن: هشدارى مرگبار به همه ستم‏گران

۰۴ اسفند ۱۳۹۳ 0 اهل بیت علیهم السلام

قلب اولیاء خدا تجلیگاه آیات قرآن و همه شئون حیات  ایشان  آیینه تمام نمای آیات الهی است. امام حسین علیه السلام, آن حجت آسمانی و قرآن ناطق, هر لحظه از حیات با برکتش تصویری از آیات قرآن بود. حسین ابن علی علیه السلام  چنان زیست که اگر تاریخ زندگیش را چون صفحاتی گرد هم آریم چیزی جز قرآن کریم فرا هم نیاید. در نوشتار پیش رو آیه ای از قرآن را در آیینه حیات او به نظاره می نشینیم

قرآن می فرماید:

«... وَسَيَعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَىَّ مُنْقَلَبٍ يَنْقَلِبُونَ». «شعرا/227»

آنان كه ستم كردند، به زودى خواهند دانست كه به سوى چه جايگاه بدى باز خواهند گشت.
اين آيه كريمه، از آيه‏ هاى تهديد كننده است و تهديد آن، بسيار شديد است؛ زيرا حرف «سين» در آغاز آن، بر نزديك بودن دلالت دارد و اين‏كه ظالمان بايد منتظر باشند كه به زودى به عاقبت بدى دچار خواهند شد. نيز از اشخاص تهديد شده، با عبارت «الَّذِينَ ظَلَمُوا» ياد كرده است كه خود، يادآور بدى آنان و عاقبت شوم آن ظالمان است و جمله «أَىَّ مُنْقَلَبٍ ...» با ابهامى كه افاده مى‏كند، سخت هول‏انگيز و هراس آور است.
زمخشرى مى‏گويد:
سلف صالح، همواره با اين آيه، همديگر را وعظ و اندرز داده، انذار مى‏ كردند و شدت و سختى آن را يادآور مى‏شدند ... بار خدايا! ما را از كسانى قرار ده كه اين آيه را همواره جلو چشمان خود قرار داده‏ اند. «كشاف، ج 3، ص 345»
آيا زمخشرى آگاه است كه يكى از كسانى كه ظالمان را با اين آيه كريمه تهديد كرده‏ اند، حضرت سيدالشهدا، حسين‏ بن‏ على عليهما السلام است؟ تهديدى كه آن حضرت با اين آيه كرد، در حالى مخصوص و شرايطى ويژه بود كه مصداق بارز و آشكار ظلم آن ظالمان را هم نشان مى‏ داد؛ زيرا اگر ديگران در حال سلامت، اين آيه را تلاوت و با آن، كسى را موعظه يا ظالمى را تهديد مى‏كردند، ولى امام حسين عليه السلام زمانى اين آيه را خواند و تهديد كرد كه سر از بدن مطهرش جدا كرده بودند و سر بى ‏تن او از بالاى نيزه، اين آيه را تلاوت مى‏ كرد و عملًا ظلم ظالمان را نشان مى‏داد و جنايت‏هاى بى‏نظير آنان را ترسيم مى‏فرمود. از اين رو، خواندن اين آيه كريمه، در چنين شرايط و احوالى، تهديدى شكننده و كوبنده داشت.
دميرى در كتاب خود، چهار نفر را اسم مى‏برد كه در گاهواره سخن گفتند. پس از آن مى‏گويد: و چهار نفر، بعد از مرگ، سخن گفتند:
1. يحيى بن زكرّيا هنگامى كه سر مبارك او را از بدن جدا كردند.
2. حبيب نجّار كه پس از مرگ مى‏گفت: «يا لَيْتَ قَوْمِى يَعْلَمُونَ»؛ «یس/26»اى كاش قوم من مى‏دانستند كه من به چه مقامى دست يافته‏ام!
3. جعفر طيّار (برادر مكرّم اميرالمؤمنين عليه السلام) پس از شهادت، اين آيه را تلاوت مى‏كرد: «وَلا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِى سَبِيلِ اللَّهِ أَمْواتاً». «آل عمران/169»گمان نبريد آنانى كه در راه خدا كشته شدند، مردگانند.
4. حسين بن على عليه السلام پس از شهادت، اين آيه را تلاوت مى‏كرد: «وَسَيَعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَىَّ مُنْقَلَبٍ يَنْقَلِبُونَ». «شعرا/227»
 
ابن ‏شهر آشوب مى‏گويد: «نقل شده است كه از سر مطهر امام حسين عليه السلام شنيده شد كه اين آيه را تلاوت مى‏كرد. اين مطلب را، هم دانشمندان شيعه، مانند ابن‏شهر آشوب مازندرانى و هم دانشمندان اهل ‏سنت، مانند دميرى نقل كرده‏ اند.
سرانجام، در اين شرايط، كه زمامداران خيره سر و نيز حاكمان و واليان مزدور، در شهادت امام حسين و ياران باوفاى او شادى مى‏كردند و سعى داشتند خود را در فجايعى كه به بار آورده بودند، معذور بدارند، زمينه ايجاب مى‏كرد كه به نوعى، تهديد شده، تازيانه سرزنش و تهديد بر سر آنان فرود بيايد.
نيز آن مردم نادان و گمراه، كه به دعوت يزيد تبهكار و ابن زياد ملحد و از خدا بى‏خبر، به صورت لشكرهاى منسجم و نظاميان مسلح، در كربلا حضور يافته، به كشتن فرزندان رسول‏اللَّه دست زدند و در اين راه و براى رسيدن به ماديات زودگذر دنيا، دل‏خراش‏ترين و فجيع‏ترين اقدامات و برنامه‏ها را انجام دادند و پس از آن هم شادى مى‏كردند، جا داشت كه تازيانه تهديد آتشينى بر سر آنان فرود بيايد. ازاين‏رو، امام حسين عليه السلام از ميان آيه‏ هاى قرآن، اين آيه صاعقه‏ آسا را انتخاب كرد و در بالاى نيزه تلاوت فرمود و بدين ترتيب، اعلان كرد كه آماده عذاب دردناك الهى و دست انتقام الهى باشيد. «مناقب آل ابى‏طالب، ج 4، ص 61»

امام حسین و قرآن, محمد جواد مغنیه  

                        
کانال قرآن و حدیث را درشبکه های اجتماعی دنبال کنید.
آپارات موسسه اهل البیت علیهم السلام
کانال عکس نوشته قرآن و حدیث در اینستاگرام
تلگرام قرآن و حدیث
کانال قرآن و حدیث در ایتا
کانال قرآن و حدیث در گپ
پیام رسان سروش _ کانال قرآن و حدیث