جبران گناه

جبران گناه

۰۷ تیر ۱۳۹۴ 0 معارف
يكى از اركان مهمّ توبه، جبران گناه است كه موجب شُستن آثار گناه شده و بطور كلى انسان را از رسوبات گناه مى رهاند. از اين جبران در اسلام به عنوان (كفّارات و تكفير) پوشاندن و پاك كردن ياد مى شود. تكفير در مقابل احباط است، احباط آنست كه انسان با ارتكاب گناه بزرگى، كارهاى نيك خود را پوچ و بى اثر كند ولى تكفير يعنى انسان با جبران گناه آثار گناهان سابق را به طور كلى از چهره جان خود بزدايد به عبارت روشنتر و واضحتر توبه داراى دو مرحله است:
  1. قطع و ترك گناه (پاكسازى)

  2. تقويت جان با اعمال نيك (بهسازى)

مانند كسى كه مبتلاى به بيمارى تب است كه درمان او داراى دو بُعد است:
  1. خوردن داروى قطع كننده تب
  2. خوردن داروهاى نيروبخش
تا آثار و ضايعات بيمارى مانند ضعف را از بين ببرد و توبه كننده هم چون مبتلا به بيمارى گناه بوده راه درمانش همچنانكه گفتيم دو مرحله دارد:

اوّل: بايد داروى ضد گناه يا ترك تمام گناهان را استفاده كند و خودش را از همه معاصى پاك كند (پاكسازى نمايد).

دوّم: بايد داروى نيروبخش و تقويت جان را با اعمال نيك و خوب جبران كند و جبران گناهان گاهى به مرحله اى مى رسد كه گناهان سابق را تبديل به نيكيها و حسنات مى كند يعنى نه تنها آثار گناه را از لوح دل مى شويد، بلكه آثار درخشان كارهاى نيك را جايگزين آن مى نمايد. به عنوان مثال اگر كسى مدتها پدر و مادرش را مى آزارده و اكنون توبه نموده تنها قطع آزار كافى نيست بلكه بايد با شيرينى محبتهاى بى دريغ خود، تلخيهاى دوران آزار را جبران نمايد.

خداوند مى فرمايد: وَ يَدْرَؤُنَ بِالْحَسَنَةِ السَّيّئَة.(1)عاقلان كسانى هستند كه با كارهاى نيك و شايسته و خوب و حسنه كارهاى ناشايسته و بدو سيئات را از بين مى برند. يُبَدِّلُ اللّه سَيِّئاتِهِمْ حَسَناتٍ (2)
كسى كه توبه كند و ايمان آورد و عمل صالح انجام دهد. خداوند گناهان اين گروه را به حسنات تبديل مى كند....اِنَّ الْحَسَناتِ يُذْهِبْنَ السَيّئات (3)بدرستى كه حسنات و خوبيها، سيئات و بدى ها را بر طرف مى سازد.در آيه 31 سوره نساء مى فرمايد: اگر از گناهان كبيره اى كه از آن نهى شده ايد اجتناب كنيد از گناهان شما روپوشى مى كنيم. در آيه 7 سوره عنكبوت مى خوانيم: آن كسانى كه ايمان آوردند و عمل صالح انجام دادند قطعا از گناهانشان روپوشى مى كنيم. منظور از گناه را روپوشى مى كنيم يعنى گناهان را محو و آثارى از آن باقى نمى گذاريم.
در سوره آل عمران آيه 195 مى خوانيم:
آنهایى كه در راه خدا هجرت كردند و از خانه هاى خود بيرون رانده شدند، و در راه من آزار ديدند و جنگ كردند و كشته شدند، سوگند ياد مى كنم كه گناهان آنها را مى پوشانيم .
  • حضرت رسول (ص) مى فرمايد: اتَّقِ اللّهَ حَيثُ كُنْتَ، و خالِقِ النّاس بِخُلْقٍ حَسَن وَاِذاعَمِلْتَ سَيّئَةً فَاعْمَلْ وحَسَنَةً تَمْحُوها(4) در هر جا هستى از خدا بترس و با مردم با اخلاق خوب برخورد كن و هرگاه گناهى كردى كار نيكى بعد از آن انجام بده كه آن گناه را محو مى كند..... مَنْ عَمِلَ سَيِّئَةً فِى السِّرِّ وَمَنْ عَمِلَ سَيْئَةً فِى الْعَلانِيَةِ فَلْيَعْمَلْ حَسَنَةً فِى الْعَلانِيَةِ(5) كسى كه در پنهانى گناه كند، پس در پنهانى كار نيكى انجام دهد و كسى كه در آشكار گناه كرد پس آشكارا كار نيك انجام دهد.
  • همچنين امام باقر (ع) فرمود: هرگاه نشانه هاى توبه، از توبه كننده آشكار نگشت، او توبه كننده حقيقى نيست (و آشكار شدن نشانه هاى توبه اينست كه) آنها را كه ادعاى حقى بر او دارند راضى كند، نمازهاى قضا شده اش را اعاده نمايد، در برابر مؤ منان متواضع باشد و خود را از طغيان هوسهاى نفسانى حفظ نمايد...(6)
  • آقا اميرالمؤ منين (ع) فرمود: ثَمَرَةُ التَّوْبَةِ اِسْتِدْراكُ فَوارِطِ النَّفْسِ(7) ميوه و آثار توبه جبران ضايعات نفس است.
  • امام باقر (ع) فرمود: ما اَحْسَنَ الْحَسَناتِ بَعْدَ السَّيْئاتِ(8) چقدر كارهاى شايسته و خوب، بعد از گناهان، شايسته و زيباست.
  • شخصى از حضرت رسول (ص ) پرسيد: كفاره گناه غيبت چيست؟ حضرت فرمود: تَسْتَغْفِرْ لِمَنْ اِعْتَبَتهُ؛ براى كسى كه او را غيبت كردى از خدا طلب مغفرت و آمرزش ‍كن(9)
  • امام كاظم (ع) فرمود: از كفّارات گناه بزرگ، پناه دادن به انسان پريشان و گرفتار و زدودن اندوهگين از اندوهگين و غمناك است.(10)
  • امام باقر (ع) فرمود: چهار خصلت است كه اگر كسى داراى آن باشد، هر چند از سر تا قدمش را گناه فراگرفته باشد، خداوند متعال آن گناهان را به نيكى تبديل مى كند:1 راستگوئى . 2 حياء. 3 خوش اخلاقى . 4 شكر خدا.
  • پيامبر (ص) فرمود: بعضى از گناهان است كه نماز و صدقه آنها را جبران نخواهد كرد شخصى پرسيد: پس جبران آنها كدام عمل است؟ آن حضرت فرمود: تحمل رنج و اندوه در تحصيل زندگى. اَلْهُمُومُ فى طَلَبِ الْمَعيشَةِ (11) شخصى به حضور رسول خدا (ص) آمد و عرض كرد: گناهانم بسيار شده اند و اعمال نيكم اندك است. حضرت فرمود: سجده هاى بسيار (يا طولانى ) بجا آور؛ چرا كه سجده گناهان را آنچنان ميريزد كه باد برگهاى درخت را مى ريزد. (12)
من آن بنده روسياه توام
زجرم و گنه عذر خواه توام
كه بر فضل و عفو تو دل بسته ام
زالطاف غير تو بگسسته ام
گذشته خطا بوده است كار من
نبوده به شان تو رفتار من
زافعال زشتم به نزدت خجل
ز رسوائيم گشته ام منفعل
بپوشان عيوبم به ستاريت
ببخشاگناهم به غفاريت
به جهل و به كردار زشتم مگير
به عجزونيازم مرا دست گير

پی نوشت ها:

1- سوره رعد: آيه 22 .

2- سوره فرقان : آيه 70 .

3- سوره هود: آيه 14 .

4- بحار: جلد 72، صفحه 42 .

5- وسايل الشيعه : جلد 11، صفحه 382 .

6- بحار: جلد 6، صفحه 35.

7- مستدرك الوسايل : جلد 2، صفحه 348 .

8- وسايل الشيعه : جلد 11، صفحه 384 .

9- وسائل الشيعه : جلد 15، صفحه 583 .

10- شرح نهج البلاغه ابن ابى الحديد: جلد 18، صفحه 135 .

11- بحار: جلد 73، صفحه 157 .

12- بحار: جلد 85، صفحه 160 .

منبع: قصص التوابین؛داستان توبه کنندگان،علی میر خلف زاده

کانال قرآن و حدیث را درشبکه های اجتماعی دنبال کنید.
آپارات موسسه اهل البیت علیهم السلام
کانال عکس نوشته قرآن و حدیث در اینستاگرام
تلگرام قرآن و حدیث
کانال قرآن و حدیث در ایتا
کانال قرآن و حدیث در گپ
پیام رسان سروش _ کانال قرآن و حدیث