عامل عزث و عظمت و تمدن ملتهای متمدن و مصونیت آنها از سلطه ی قدرتهای خارجی اتحاد و اجتناب از اختلاف بوده است، که برای تداوم یک انقلاب باید دقیقا رعایت شود و در جامعه ی انقلابی پیاده گردد.
گاهى پيشوايان معصوم ، علت منطقى و فلسفه فردى و اجتماعى دستورهای دینی را تشريح كرده و درباره هر يك توضيح كافى داده اند. این بخش از نهج البلاغه نیز نمونه ای از این دست است.
تذکر نعمتها و یاد منعم و خدایی که در همه جا حاضر است و تمام ممالک وجود در تحت نظر او اداره می شود، و یاد آوردن سرانجام زندگی، روشی نیکو در حراست آدمی از پلیدی و برانگیزنده به درستی است.
روش الگویی روشی مطلوب فطرت آدمی در تربیت است و از مؤثرترین روشها شمرده می شود. در این روش انسان نمونه ای عینی را مطلوب خویش می گیرد و به شبیه سازی دست می زند ...
ای مردم! به خدا من شما را به طاعتی بر نمی انگیزم، مگر آنکه خود پیش از شما به انجام آن پیشی می گیرم. و شما را از معصیتی باز نمی دارم، جز آنکه پیش از شما از آن خودداری می کنم.
امام علی علیه السلام: بدان كه تو براى آخرت آفريده شده اى نه براى دنيا، و براى فنا و نيستى، نه براى بقاء (در دنیا)، و براى مرگ نه براى حيات و زندگى (در دنیا).
امام علی علیه السلام: خداوند متعال كسى كه او را از تو محجوب بدارد و بپوشاند قرار نداده؛ و تو را بسوى كسی كه شفاعت و وساطت براى تو در نزد او بنمايد ناچار نساخته است.
امام علی علیه السلام: خداوند تو را اگر بدى كرده باشى از توبه منع نفرموده، و تو را به سبب بازگشت به سوی خودش سرزنش نفرموده، و بر تو در پذيرش توبه و انابه سخت نگرفته است.
امام علی علیه السلام: خداوند در عذاب تو شتاب نكرد، و تو را رسوا نساخت جایي كه شايستهى رسوا شدن بودی، و به سبب گناهى كه از تو سرزد تو را در تنگنا قرار نداد.
امام علی علیه السلام: بدان آن كسى كه خزانههاى آسمانها و زمين در دست اوست، به تو اجازهى دعا و درخواست كردن داده و اجابت آن را براى تو ضمانت کرده است.
امام علی علیه السلام: براى خود قبل از رسيدن به آخرت وسائلى مهيّا ساز، و جايگاه خود را پيش از ورود به آن آماده كن، زيرا پس از مرگ، عذرى پذيرفته نمى شود، و راه بازگشتى وجود ندارد.