زن در کلام امیرمومنان علی علیه السلام
۱۱ مرداد ۱۳۹۴ 0 اهل بیت علیهم السلاماین مقاله چند جمله منتخب از نهج البلاغه در موضوع شناخت زنان و چگونگی رفتار با آنهاست:
اهمیت و جایگاه شوهر داری برای زن:
جهاد زن، نیکو شوهرداری است (حکمت 136، ص 658).
در مورد اینکه چرا حضرت خوب شوهر داری را به جهاد تعبیر نموده اند برخی از شارحین نهج البلاغه گفته اند :
اطاعت از شوهر در حقیقت به اطاعت از خدا بازگشت می کند و در این کار برای زن شکستن نفس اماره و او را به فرمان خدا در آوردن است (آنچنان که مبارزه با نفس نیز جهاد اکبر خوانده شده است) (شرح نهج،ابن ميثم، ج 5 ، ص 318)
مذمت غیرت زنان:
غیرت زن کفر او و غیرت مرد نشانه ی ایمان اوست (حکمت 124، ص 652).
ابن میثم بحرانی درباره ی این حکمت می نویسد: «غیرت مرد، مستلزم خشم بر آن چیزی است که خداوند بر آن خشم دارد و چون خداوند دو مرد را بر یک زن دشمن دارد و خشم بر آن می گیرد، موافق رضای خداوند و مؤید نهی خداوند است و این ایمان است؛ اما غیرت زن در تحریم آن چه خداوند حلال کرده است، یعنی اشتراک دو زن یا بیش تر است برای یک مرد و مقابله با این مسئله در رد آن چه که خداوند حلال کرده است و این مستلزم کفر است.»
آنچه برای زنان حسن و برای مردان عیب است:
برخی از نیکوترین خلق و خوی زنان، زشت ترین اخلاق مردان است، مانند تکبر، ترس، بخل. هرگاه زنی متکبر باشد، بیگانه را به حریم خود راه نمی دهد و اگر بخیل باشد، اموال خود و شوهرش را حفظ می کند، و چون ترسان باشد از هر چیزی که به آبروی او زیان رساند، فاصله می گیرد (خطبه ی 234، ص256)
این حکمت، وظایف زن مسلمان را بیان می کند؛ به گونه ای که هم خود و هم خانواده اش را محافظت کند. بخل زن، صفتی نیک برای اوست که از صرف اموال شوهرش، بی نظارت او اجتناب کند و غرور او سبب می شود مردان هوس باز به خود اجازه ی ابراز علاقه به زن ندهند و در رفتار با او حدود را رعایت کنند. منظور از ترس، معنای مذموم آن نیست. این ترس سبب می شود که وجود لطیف خود را در معرض تباهی قرار ندهد و این صفت برای زن، انسانی می سازد که محترم و بزرگوار است و سبب می شود که امنیت خود و جامعه را حفظ کند.
برحذر داشتن از آزار زن:
دستوری جامع به امام حسن علیه السلام برای برخورد با همسر:
رفتار امیرالمؤمنین (ع) با زنان:
شرح نهج البلاغه ابن میثم
ترجمه نهج البلاغه انصاریان
ترجمه ی نهج البلاغه دشتی