فضایل امام رضا علیه السلام از نگاه مامون (+ پوستر)
۲۱ مرداد ۱۳۹۴ 0 اهل بیت علیهم السلاممأمون خليفه ي عباسي برتري و موقعيت عالي امام رضا عليه السلام را در چندين فرصت بيان کرده که به شرح زير است:
مورد اول:
او به فضل بن سهل و برادرش گفت: من کسي را فاضلتر از اين مرد (يعني امام علي بن موسي الرضا عليهالسلام) در روي زمين نمي شناسم [اعیان الشعه،ج4،ص133] .
بر طبق اين بيانيه ي مأمون، امام داناترين و افضلترين عالم در جهان در همهي علوم و دانشها بود.
مورد دوم:
او در نامه اي خطاب به عباسيان که از وي رنجيده بودند وقتي که قصد داشت مقام خلافت را به امام بسپارد، مي گويد: «مأمون بيعت وفاداري با او (امام رضا عليهالسلام) نکرد مگر در کار او مشاهده کرد و فهميد که هيچ کس در روي زمين شايسته تر از او در پاکي، استوارتر از او در تقوا، ديندارتر از او در دين، زاهدتر از او در ترک دنيا، آزادتر از او در وجود، بشاش تر از او در معاشرت با عامه و خاصه، و ثابتتر از او در اصل دين وجود ندارد. بيعت با او خشنودي خدا را تأييد مي کند.» [بحارالانوار،ج12،ص63] .
اين کلمات مخصوصا بعضي از صفات عالي را که در امام رضا عليه السلام بود و او را از بقيه ي مردم ممتاز مي کرد، بيان مي کند. اين صفات عالي به شرح زير است:
الف. امام خالصترين مردم در شايستگي و دانش بود.
ب. او با تقواترين فرد در روي زمين بود.
ج. او زاهدترين فرد در ترک لذايذ و تزيينات زندگي بود.
د. او بخشندهترين فرد نسبت به محرومين بود.
ه. برگزيدگان توده ي مردم اعتراف داشتند که او شايسته ترين شخص بود و اينکه هيچ کس فضايلي شبيه به فضايل او نداشت.
و. او استوارترين فرد در اصول دين بود، زيرا از سرزنش سرزنش کنندگان دربارهي خدا نميهراسيد.
ز. بيعت مأمون با او خشنودي خداي تبارک و تعالي را تأييد مي کند.
مورد سوم:
در سندي که درباره ي بيعت امام رضا عليه السلام با مأمون مي باشد آمده است: «مأمون بعد از درخواست از خدا و سعي و تفحص و کوشش در قضاي حق او در ميان عباد و بلادش، در اين دو خانواده (يعني خانوادهي عباسي و خانواده ي علوي) علي بن موسي بن جعفر بن محمد بن علي بن حسين بن علي ابن ابيطالب را برگزيد که او را فضل تمام و علم مالاکلام بود و ورع ظاهر و زهد خالص داشت و تخليه از دنيا و انزوا از مردم، و همه کس يکدل و يکزبانند که در اوست کلمه ي جامعه که روز به روز به ظهور مي آيد، و پيوسته از او فضل بي منتها به حصول مي رسد. پس عقد کرد از براي او به عهد و خلافت که پس از وي وليعهدش باشد.» [کشف الغمه،ج3،ص125] .
اين کلمات، ستايش صفات شريفي است که امام رضا عليهالسلام را بر بقيه ي علويان و خاندان عباسي ممتاز کرده است. اين صفات به شرح زير است:
1. فضايل درخشان و دانش آشکار.
2. ترک آنچه خداي متعال منع کرده است.
3. او هرگز کسي را گمراه نکرد زيرا خود منبع خوبي و رحمت براي بشر بود.
4. تارک دنيا بود.
5. مسلمانان متفقا با او موافق بودند.
مأمون فهميد که امام اين فضايل عالي را دارد و به همين جهت اصرار داشت بر تعيين امام بر جانشيني خودش، درست همان طوري که در جملات بالا گفته است.
منبع: پژوهشی دقیق در زندگانی امام علی بن موسی الرضا علیه السلام (جلد اول)، محمدباقر شریف القرشی، سید محمد صالحی، دارالکتب اسلامیه، صص96-98.