حاج آقا رحیم ارباب
۰۱ شهریور ۱۳۹۴ 0 صوتی و تصویری
حاج آقا رحیم ارباب
حاج آقا رحیم ارباب (زاده ۱۲۹۷ هجری قمری برابر ۱۲۵۹ خورشیدی - درگذشته ۱۹ آذر ۱۳۵۵ خورشیدی) یکی از علمای مشهور اصفهان است.
وی که در کسوت روحانیت بود ولی به رسم ایشان عمامه نگذاشت و همیشه کلاه پوستی بر سرداشت. گفتنی است که او فقط هنگام نماز به رسم اجداد خود عمامهای کوچک به سر میگذاشت. همچنین او معتقد به وجوب تعیینی نماز جمعه بود و خود در اصفهان نماز جمعه برپا میکرد.او شرح لمعه تدریس میكردند. درس شرح لمعه ایشان «آن قدر تطبیقی بود و شرح و بسط داشت كه مطالب را استدلالی برای شاگردانشان میگفتند. آن كسانی كه میرفتند درس ایشان و آن را یادداشت میكردند، از شرح لمعه آیت الله ارباب بیشتر از درس خارج دیگران استفاده میكردند؛ به طوری كه كسی شش یا هفت سال به درس خارج حاج آقا رحیم ارباب میرفت، ادعای اجتهادش مقرون به دلیل میشد. چون در هر بحث فقهی، ایشان روایاتش را از بحار الانوار و یا كتب مشهور روایی كه مستند فقه است، نقل مینمودند و یا نظر استادان فقه را با دلایل آن میگفتند. كتاب وسایل الشیعه از كتابهای جامع اخبار فقهی است، كانّهُ ایشان آن روایات را حاضر الذهن داشتند و اقوال مختلف فقها را نقل میكردند، با شرح لمعه تمام اقوال را با شواهد روایی و شواهد آیات قرآن كریم، تفسیر، لغت، رجال، درایه آن كاملا بررسی میكردند. مصداق آن چه كه به آن میگویند درس خارج.» حاج آقا رحیم ارباب در سال ۱۲۵۹ خورشیدی در چرمهین از توابع شهرستان لنجان استان اصفهان به دنیا آمد.
خاندان آقا رحیم ارباب از بزرگان دهاقین و معتمدان چرمهین و بسیار توانگر بودند و بدین سبب به لقب ارباب خوانده میشود. ارادت و عشق آقا رحیم به استادانش، به خصوص جهانگیرخان قشقایی و آخوند كاشی به حدّی بود كه نظیرش در كمتر كسی دیده شده است. وی در خدمت آن دو بزرگوار میایستاد تا بگویند: آقا رحیم، بنشین! آن وقت با ادب در حضور آنان مینشست. «نكته مهمی كه در زندگی ایشان قابل توجه است و به عنوان اسوه پذیری از آیت الله ارباب میتوان نام برد، این است كه در مورد خدمت به استادش، جهانگیرخان این گونه بود كه كلیّه وسایل زندگی و خوراك ایشان را تهیه و غذای ایشان را آماده میكرد و حتی لباسهای ایشان را با نهایت احتیاطی كه طبیعت او بود، میشست؛ آن گاه اگر اجازه میداد از خدمتش مرخص میشد حاج آقا رحیم ارباب ۳ سال آخر عمر خود را به علت کوتاهی یک پرستار پس از عمل جراحی چشمانش، نابینا بود.
وفات
وی به تاریخ ۱۸ ذیالحجه ۱۳۹۶ هجری قمری برابر با ۱۹ آذر ۱۳۵۵ خورشیدی و در روز عید غدیر درگذشت. قبر او در گورستان تخت فولاد اصفهان حوالی تکیه ملک در گلستان شهدا میباشد.
منبع:سایت صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مرکز اصفهان
مطالب مرتبط