معرفی کتاب انسان بر سر دوراهی: سعادت و شقاوت از دیدگاه قرآن و روایات
۲۵ تیر ۱۴۰۱ 0 معارفزبان:
انسان برای شناخت راهی که ایمن باشد و به سعادت و کمال او منتهی شود نیاز به راهنما و برنامه دارد. خداوند این برنامه را به وسیله انبیاء بعنوان راهنما برای انسان فرستاده تا وی را به سعادت و کمال رهنمون و از شقاوت و سقوط دور سازند و او را به سلامت به مقصد برسانند. آموزه های دین اسلام مشتمل بر سه بخش است.
اعتقادات یا اصول دین، احکام عملی یا فروع دین و اخلاق که مباحث این نوشتار بیشتر با قسمت اخلاق در ارتباط است. اعتقادات یا اصول دین پایه و اساس احکام عملی و اخلاق را تشکیل می دهند.
می توان گفت بخش مهمی از آداب نزدیک تر شدن به خدا در اخلاق بیان شده است و برای دست یافتن به کمال و سعادت راهی جز شناخت عمیق صفات اخلاقی خوب و بد یا فضایل و رذایل اخلاقی و تزکیه روح و آراستن آن به فضایل اخلاقی نداریم. انتخاب آزاد وقتی صورت می گیرد که انسان راه های مختلف را بشناسد و نتایج آنها را بداند.
در مقابل راه دیگری است به نام "صراط جحیم" که به عذاب الهی و سقوط در پست ترین مرتبه موجودات ختم می شود.
این کتاب شامل چهار فصل است:
فصل اول: به بحث و بررسی پیرامون کلیات و تعریف مفاهیم اساسی پرداخته است.
فصل دوم: به معرفی کتاب حاضر و سپس معرفی فضایل اخلاقی پایه و اصلی و همچنین برخی از فضایل اخلاقی اجتماعی مهم و راه های وصول به آنها پرداخته است.
فصل سوم: به معرفی رذایل اخلاقی پایه و اصلی و همچنین برخی از رذایل اخلاقی اجتماعی مهم و نحوه پیشگیری و درمان آنها پرداخته شده است.
فصل چهارم: به بیان مفهموم برنامه، مراحل برنامه ریزی و طریقه برنامه ریزی کردن و همچنین ارایه برنامه هایی از بزرگان، دانشمندان و علمای دین تحت عنوان برنامه خودسازی پرداخته است.