شیعیان نیجریه و تلاش برای الگو شدن
۳۰ آذر ۱۳۹۴ 0 فرهنگ و اجتماعآنچه در اینجا می خوانید بخشی از متن گفتگو با یک دانشجوی شیعه نیجریه است که در سایت رجا نیوز منتشر شده است. توصیه می کنیم همه مقاله را در همان سایت بخوانید. (لینک این گفتگو در پایان مقاله هست)
اما از این مصاحبه، بخشی که به توصیف ویژگی ها و امتیازات شیعیان نیجریه می پردازد واقعا خیلی جالب است. انسان یاد حدیث امام صادق علیه السلام می افتد که فرمودند:
يا مَعْشَر الشِّيعَةِ إنَّکمْ قَدْ نُسِبْتُمْ إلَينا کونُوا لَنا زَيْناً وَ لا تَکونُوا عَلَيْنا شَيْناً.
اي شيعيان، شما به ما منسوب هستيد، پس مايه زينت ما باشيد نه مايه آبرو ريزي ما.(مشکاة الأنوار، ص 67)
واقعا شیعیان نیجریه زینت اهل بیت علیهم السلام شده اند.
و باز انسان عمل به این حدیث امام صادق علیه السام را می بیند که فرمودند:
کونوا دعاة الناس بغیر ألسنتکم
با غیر زبانهایتان مردم را دعوت کنید.
مصاحبه گر: بار قبلی که صحبت می کردیم در مورد اطمینانی که در جامعه نسبت به شیعیان به وجود آمده میگفتی.
مختار دانشجویی که این مصاحبه از او شده است می گوید:
درست است. البته! مسئله باور و ایمان ما به حدیثی است از امام جعفر صادق (ع) که می فرمایند اگر در اطراف شما کسی پیدا شود که در اعمال و اخلاق و رفتار خود از تو بهتر عمل کند و به مردم مهربانتر باشد، تو یک شیعه واقعی نیستی. در حالی که اطراف ما اهل سنت فراوانند و بسیاری از آنها انسانهای خوبی هستند، ما، برای اینکه یک شیعه واقعی بمانیم، وظیفه داریم از همه آنها بهتر باشیم. به همین دلیل الآن وضع طوری شده که هنگامی که افراد (عموم مردم) متوجه می شوند شما شیعه هستید، با احترام بسیار با شما رفتار می کنند. همه میدانند که مثلا شیعیان محال است دزدی کنند، یا دروغ بگویند یا هر جور خلافی از ایشان سر بزند.
اجازه بدهید در این مورد داستانی جالب و واقعی برایت نقل کنم: مردی که عرقچین بر سر داشته (عرقچین قرمز یا سیاه در نیجریه نشانه ای از شیعه بودن است) وارد خانه ای میشود و از آنجا یک بز دزدی میکند. مردم او را دستگیر میکنند و تحویل پلیس میدهند. هنگام بازجویی پلیس، آن مرد با آگاهی از احترام اجتماعیای که شیعیان دارند، اعلام میکند که شیعه است. آنها که به سختی باور میکردند او شیعه باشد، دوباره و چندباره از او میپرسند و او هر بار تأکید میکند که شیعه است. نهایتا پلیس میگوید که چون تو شیعه هستی ما نمیتوانیم به این پرونده رسیدگی کنیم و باید تو را به "امیر" بخش خودتان (نماینده شیخ زکزاکی) ارجاع دهیم. ما تو را نزد امیرتان میبریم و به او خواهیم گفت که یکی از پیروان شما یک بز دزدیده است.
یک نفر از ایستگاه پلیس نزد امیر آن بخش رفت و ماجرا را برای او شرح داد. او گفته بود غیر ممکن است که یک شیعه دزدی کند. شیعیان حتی اگر از گرسنگی در حال مرگ باشند دزدی نمیکنند. اما چون او ادعا می کند که شیعه است من همراه شما به ایستگاه پلیس میآیم تا مشکل را حل کنیم. در ایستگاه پلیس از او پرسید که آیا تو از مایی؟ تو از شیعیان هستی؟ مرد جواب مثبت داد.
امیر بلافاصله گفت: بسیار خوب. قانون ما قانون اسلام است. بر اساس قوانین اسلامی مجازات کسی مثل تو قطع دست است.
مرد که دید اگر سر و کارش با پلیسها باشد به نفعش است و حداکثر جریمه نقدی یا چند روزی زندان در انتظارش است، حقیقیت را گفت و حرفش را پس گرفت. اما حالا دیگر امیر اصرار می کرد که چون تو گفتی شیعه هستی باید بیایی و قطع ید شوی. مرد به گریه افتاد و التماس کرد و به خدا قسم خود که شیعه نیست. امیر او را رها کرد و بازگشت.
واقعاً اینگونه است. در حال حاضر، شیعیان در میان مردم نیجریه بسیار خوش نام هستند. هر جا که افراد با یک شیعه روبرو هستند میدانند که میتوانند کاملاً به او اعتماد کنند. میدانند که دروغ، دزدی یا کار خلاف قانون برای آنها تعریف نشده است. جالب اینجاست که حتی کسانی که تحت تاثیر تبلیغات ذهنیت خوبی نسبت به شیعیان ندارند، میگویند که عجیب است که فلان کس خیلی آدم خوبی است و شیعه نیز هست. همین روند به مرور ذهنیت آنها را اصلاح میکند. یک بار کسی به من گفت که تو آدم مهربان و محترم و خوبی هستی، چه طور شیعه هم هستی؟! من در جوابش گفتم که این تشیع است که مرا خوب کرده. اکثر آنها توسط وهابیان عربستان شستشوی مغزی شده اند که شیعیان آدمهای درستی نیستند، مسلمان واقعی نیستند، به قرآن باور ندارند. همین تلقین ها آرام آرام ذهنیت آنها چنان خراب کرده که وقتی با ما روبرو میشوند به سختی باور میکنند که ما مسلمانیم و آدم های خوبی هستیم.