جبر است یا اختیار؟
۰۵ اردیبهشت ۱۳۹۵ 0 معارفآيا انسان داراى اختيار و توان انتخاب است؟ يا اين كه جبرى خارج از وجود او بر اعمال و رفتارش حاكم است؟
رجوع به عقل و وجدان
براى يافتن پاسخ اين پرسشها، يكى از آسانترين راهها رجوع به عقل و وجدان خود انسان است. هر انسانى با رجوع به وجدان خويش در مىيابد كه در انتخاب راه و روش و كردار خويش تا حد بسيارى آزاد است؛ مثلًا در زندگى مادّى خود مىتواند خوراك، پوشاك، محل سكونت و مانند آن را انتخاب كند. در مسائل معنوى نيز هر كس مىتواند راه و روشى برگزيند و به آيين و آداب ويژهاى عمل كند.
قرآن و اختيار انسان
علاوه بر وجدان، آيات فراوانى از قرآن بر آزادى و اختيار انسان گواهى مىدهند كه مىتوان آنها را به چند دسته تقسيم كرد:
1- آيات مربوط به رسالت پيامبران و دعوت انسان به آيين حق با انذار و تبشير؛ اگر از نظر قرآن، انسان مختار و آزاد نمىبود، ارسال پيامبران و دعوت آنان بيهوده مىبود.
2- آياتى كه به صراحت از اختيار و آزادى انسان در پذيرش يا نفى ايمان سخن مىگويند؛ مانند آن جا كه خداوند مىفرمايد: «انَّا هَدَيْناهُ السَّبيلَ امَّا شاكِراً وَ امَّا كَفُوراً» «1»
ما راه را بدو نمايانديم، خواه شاكر باشد و [پذيرا گردد] يا ناسپاس. «وَ قُلِ الْحَقُّ مِنْ رَبِّكُمْ فَمَنْ شاءَ فَلْيُؤْمِنْ وَ مَنْ شاءَ فَلْيَكْفُرْ» «2» بگو: اين حق است از سوى پروردگارتان؛ هر كس مىخواهد ايمان آورد و هر كس مىخواهد كافر گردد!
3- آياتى كه ايمان اجبارى را خواست خدا نمىدانند و آن را نكوهش مىكنند: «لَعَلَّكَ باخِعٌ نَفْسَكَ الَّا يَكُونُوا مُؤْمِنينَ انْ نَشَأْ نُنَزِّلْ عَلَيْهِمْ مِنَ السَّماءِ آيَةً فَظَلَّتْ اعْناقُهُمْ لَها خاضِعينَ» «3» گويى مىخواهى جان خود را از شدت اندوه از دست دهى از آن رو كه آنان ايمان نمىآورند! اگر ما اراده كنيم، از آسمان بر آنان آيهاى نازل مىكنيم كه گردنهايشان در برابرش فرود آيد. «وَ لَوْ شاءَ اللَّهُ ما اشْرَكُوا» «4» و اگر خدا مىخواست [همه به اجبار ايمان مىآوردند، و] هيچ يك مشرك نمىشدند.
4- آياتى كه پيامبران را تنها دعوت كننده، راهنما و ترساننده مىشمرند: «فَانْ اعْرَضُوا فَما ارْسَلْناكَ عَلَيْهِمْ حَفيظاً انْ عَلَيْكَ الَّا الْبَلاغُ» «5» و اگر روى گردانند [غمگين مباش]، ما تو را حافظ آنان [و مأمور اجبارشان] قرار ندادهايم؛ وظيفه تو تنها ابلاغ است. «فَذَكِّرْ انَّما انْتَ مُذَكِّرٌ لَسْتَ عَلَيْهِمْ بِمُصَيْطِرٍ» «1» پس، تذكر بده كه تو تنها تذكر دهندهاى! (و) بر آنان سلطه ندارى.
5- آياتى كه انسان را همواره در معرض ابتلا و آزمايش مىدانند: روشن است كه آزمايش و ابتلا آنگاه خردمندانه است كه انسان، مختار و صاحب اراده و آزاد باشد. در كنار اين دلايل وجدانى و عقلى و نقلى به اين نكته نيز بايد توجه داشت كه اصولًا رمز برترى انسان بر آفريدگان ديگر در داشتن همين توان انتخاب است و ملاك ارزشمند بودن افعال آدمى در همين جاست، و گرنه موجودى كه تنها يك راه در پيش دارد و آن را بدون اختيار مىپيمايد، شايسته پاداش و كيفر نيست. اما انسان به دليل اين كه آگاهانه مىتواند راههاى نادرست را برگزيند، ولى برنمىگزيند و در راه راست گام مىنهد، شايسته پاداش و بزرگداشت است.