احترام امام کاظم علیه السلام به فرد زشت رو
۱۹ شهریور ۱۳۹۶ 0 معارفدر دین مبین اسلام فراوان تاکید شده است که در برخوردهای و معاشرت های اجنتماعی توجه ای به ظاهر افراد نداشته باشید و بیشتر به اعتقادات و اعمال آنان را مدنظر داشته باشید. و این سیره را نیز به طور عملی خودشان در برخورد با اطرافیانشان به ما آموخته اند که : يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُواْ رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ؛ ملاک تقوای و اعمال انسانهاست نه رنگ، ظاهر، وضعیت اجتماعی، ثروت و..........
گفته شده است ؛ در زمان امام کاظم علیه السلام كسى بخشنده تر از آن حضرت و خوش معاشرت تر از او ديده نشد. او بيش از ديگر مردمان به صله رحم اهتمام نشان می داد.
در تحف العقول آمده است:
آن حضرت به مردى از حومهنشينان شهر برخورد كرد كه بسيار زشت منظر بود. پس بر او سلام كرد و در كنار او فرود آمد و ساعتى دراز با او سخن گفت. آنگاه به وى فرمود: چنانچه حاجتى دارى من حاضر به رفع آن هستم.
به آن حضرت گفته شد: اى فرزند رسول خدا آيا نزد چنين مردى مىنشينى و سپس از حوائج او مىپرسى در حالى كه او به تو محتاجتر است؟!
فرمود:
او بنده اى از بندگان خدا و برادرى به حكم قرآن و همسايهاى در ديار خداست، ميان ما و او را بهترين پدران، يعنى آدم و بهترين اديان، يعنى اسلام، جمع مى كند و شايد روزگار رفع حاجت و نياز ما را به دست او مقدر كند و آنگاه است كه او ما را پس از آن كه بر او تكبر ورزيديم، روياروى خود متواضع و فروتن يابد.
سپس این بیت را خواند:
نواصل من لا يستحق وصالنا مخافة ان نبقى بغير صديق
با كسى كه شايسته دوستى ما نيست، دوستى و همنشينى مى كنيم، از ترس آنكه مبادا بى دوست بمانيم.
منبع: سيره معصومان، سيد محسن امين عاملى/ مترجم على حجتى كرمانى، سروش:تهران، 1376، ص120.