ولایت تشریعی ائمه علیهم السلام
۱۵ بهمن ۱۳۹۳ 0 اهل بیت علیهم السلام
شیعه معتقد است پیشوایان معصوم علیهم السلام دارای دو ولایت هستند. ولایت تکوینی و ولایت تشریعی. ولايت تكوينى؛ يعنى فرمانروايى امام بر جهان هستى و اينكه تمام نظام آفرينش به امامت و ولايت، اذن خداوند، تحت حاكميّت و تصرّف امام است و ولايت تشريعى امام، به معناى فرمانروايى او بر جامعه و حق تصرّف در جان و مال مردم و لزوم اطاعت او می باشد. این مقاله پیرامون ولایت تشریعی ایشان سخن می گوید.
ابعاد ولايت تشريعى:
الف- وجوب اطاعت از امام در احكام شرعى
قرآن مىفرمايد: «ما اتاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَ ما نَهاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا» «حشر/7» آنچه را پيامبر (صلی الله علیه و آله) براى شما آورده بگيريد (وبه كار ببنديد) و از آنچه شما را نهى كرده، باز ايستيد (و آن را ترك كنيد).
اين آيه به صراحت، پيروى از اوامر و نواهى پيامبر (صلی الله علیه و آله) را واجب كرده است. پيامبر (صلی الله علیه و آله) در مواردى، برخى از احكام خاص را تشريع كرده و خداوند آن را امضا نموده و اطاعت از آن حضرت را واجب كرده است.
فضيل بن يسار مىگويد: از امام صادقعلیه السلام شنيدم كه فرمود:
خداوند نماز را دو ركعت دو ركعت، در جمع ده ركعت واجب كرده بود، پس پيامبر (صلی الله علیه و آله) به هر دو ركعتى- غير از نماز صبح- دو ركعت اضافه كرد و به نماز مغرب يك ركعت اضافه نمود خداوند اضافه پيامبر (صلی الله علیه و آله) را تجويز و امضا كرد و نمازهاى واجب هفده ركعت شد. پيامبر (صلی الله علیه و آله) نمازهاى نافله را سى و چهار ركعت دو برابر ركعتهاى واجب، تشريع و مستحب كرد وخداوند آن را اجازه داد ... خدا تنها خمر را حرام كرده بود؛ ولى پيامبر (صلی الله علیه و آله) هر آشاميدنى مست كننده را حرام كرد، و خداوند آن را اجازه داده و امضا كرد ... و تسليم در برابر پيامبر (صلی الله علیه و آله) همانند تسليم در برابر خدا، بر بندگان واجب شد. « اصول كافى، ج 1، ص 266.»
از آنجا كه امام علیه السلام داراى مقام عصمت و وارث دانش پيامبر (صلی الله علیه و آله) است، مطمئن ترين منبع براى دريافت فرمان هاى الهى و بيان حلال و حرام خداوند مى باشد و با توجه به دلايل امامت (مانند حديث ثقلين، حديث منزلت، حديث غدير و ...) هر منصبى كه براى پيامبر (صلی الله علیه و آله) ثابت است، براى امامان معصومعلیه السلام ثابت نيز هست.
ب- ولايت بر جانها و داراييهاى مردم
قرآن دراين باره مىفرمايد: «النَّبِىُ أَوْلى بِالْمُؤْمِنينَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ» «احزاب/6» پيامبر (در تصرف در جان مؤمنان)- سزاوارتر به مؤمنان از خود آنهاست.
انسان در به كارگيرى اعضاى بدنش نيازمند به اجازه كسى نيست و در اين جهت استقلال كامل دارد. آيه مزبور دلالت دارد كه تسلّط پيامبر (ص) بر جان مؤمنان، قويتر از سلطهاى است كه خود آنان دارند و با ثبوت ولايت پيامبر (صلی الله علیه و آله) بر جان مؤمنان، ولايت آن حضرت بر اموال آنان به قياس اولويت ثابت مىشود.
از سوى ديگر هر گونه، مقامى- غير از نبوّت- كه خداوند به پيامبر (صلی الله علیه و آله) واگذار كرده- با توجه به دلايل امامت- براى امامان معصوم نيز ثابت است. بنابراين، اين قسم از ولايت تشريعى نيز براى امامان معصوم علیه السلام به وسيله آيه شريفه ثابت مى شود.
احمد بن عيسى از امام صادقعلیه السلام نقل مىكند كه حضرت در مورد آيه «انَّما وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذينَ آمَنُوا الَّذينَ يُقيمُونَ الصَّلاةَ وَ يُؤْتُونَ الزَّكاةَ وَ هُمْ راكِعُونَ» «مائده/60»همانا ولى شما خدا و رسول اوست و آنان كه ايمان آوردهاند، همانها كه نماز را بپا مىدارند و زكات را در حال ركوع مىدهند. چنين فرمود:
معنايش اين است كه خدا و پيامبرش و مؤمنان، يعنى على و امامان از فرزندانش تا روز قيامت، به شما و به امورتان و جانهايتان و اموالتان از خود شما سزاوارترند. « اصول كافى، ج 1، ص 288،»
ج- وجوب پيروى از امام در تمام امور
بطور كلى خداوند در قرآن كريم پيروى مردم از پيامبر (صلی الله علیه و آله) و امامان معصوم علیه السلام در تمامى امور را واجب كرده است. قرآن در اين زمينه مى فرمايد: «يا أَيُّهَا الَّذينَ امَنُوا اطيعُوا اللَّهَ وَ اطيعُوا الرَّسُولَ وَ اولِى الْامْرِ مِنْكُمْ» «نساء/59»اى كسانى كه ايمان آوردهايد، خدا را اطاعت كنيد وپيامبر و صاحبان امر را اطاعت كنيد. جابر جعفى مىگويد: از امام باقرعلیه السلام درباره آيه مزبور سؤال كردم، فرمود: «آنان اوصيا هستند.» « الميزان، ج 4، ص 406»
در اينكه پيامبر (صلی الله علیه و آله) و صاحبان امر (اوصياى پيامبر (صلی الله علیه و آله) ) را در چه مورد بايد اطاعت كرد، در آيه ذكر نشده و اين ذكر نكردن، كلّى و عمومى بودن معنا را مىرساند كه اطاعت آنان در تمام امور فردى و اجتماعى واجب است. امام صادق علیه السلام فرمود:
«نَحْنُ قَوْمٌ فَرَضَ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ طاعَتَنا» ما گروهى هستيم كه خداوند عزّوجلّ اطاعت ما را واجب كرده است.« اصول كافى، ج 1، باب فر ض طاعة الائمه، ص 262، ح 3.»
منبع: امامت و ولایت, على نورى- صفر عليپور, از مجموعه نرم افزاری زمزم 5