تنبیه بدنی کودکان، آری یا خیر؟
۰۵ اسفند ۱۳۹۳ 0 فرهنگ و اجتماعنوشته زیر برگرفته از کتاب «نسیم مهر» (متن پیاده شده برنامه پرسش و پاسخ رادیویی استاد حسین دهنوی) می باشد.
رسول اكرم (صلّى الله عليه و آله) درباره تنبیه فرزند فرمودند:
«لا تضربه واهجُره و لا تُطل»؛ كودك را نزن ، بلكه با او قهر كن ولى نه به مدت طولانى . (كافی ج7، ص268)
پاسخ:سؤال 1ـ آثار منفی تنبیه بدنی کدامند؟
تنبیه بدنی به جز در موارد استثنایی و با رعایت شرایط، راهکار مناسبی برای تربیت نیست؛ چرا که انسان با پند ادب میشود و کتک، مخصوص چارپایان است. امام علی (علیه السلام) میفرماید: «فان العاقل یتّعظ بالادب و البهائم لا تتّعظ الا بالضرب».[1]
آثار منفی تنبیه بدنی:
1. تحقیر شخصیت:
کودک یا نوجوانی که کتک میخورد، شخصیتش تحقیر میشود و کسی که به شخصیت او توهین شود، امیدی به خیرش نیست و دیگران از شر او در امان نخواهند بود. چنانکه در روایات آمده: «من هانت علیه نفسه فلا ترج خیره». [2] «من هانت علیه نفسه فلا تأمن شره». [3]
2. ایجاد روحیهی تسلیم پذیری:
تنبیه بدنی، فرزند شما را تو سری خور بار میآورد و در آینده، به دیگران نیز اجازه خواهد داد به او زور بگویند و قدرت دفاع از حق خود را نخواهد داشت.
3. کینهی تنبیه کننده:
کودک، کینهی تنبیه کننده را به دل میگیرد و در آینده به شکلهای گوناگون (درس نخواندن، سهلانگاری در عبادت، بینظمی، اعمال خلاف و...) از او انتقام میگیرد.
اربابی به نوکر خود قول داد دیگر او را نیازارد و وقتی نوکر اطمینان یافت که ارباب راست میگوید، با لبخندی بر لب و در کمال سادگی گفت: پس، از این به بعد، من هم در سوپ شما آب دهان نمیاندازم.
4. ماهر کردن مجرم در جرم:
برخلاف تصور برخی والدین که ادعا میکنند با کتک، رفتار خلاف فرزند را اصلاح کردهاند، این گونه نیست؛ بلکه او را در ارتکاب جرم، ماهرتر میکنند و با تنبیه بدنی، به او میآموزند که در ارتکاب عمل خلاف، دقت بیشتری داشته باشد تا به دام نیفتد.
5. اضطراب:
کودک یا نوجوان، دائم مضطرب است که نکند بر اثر عمل مشابهی، دوباره به ویژه در حضور دیگران تنبیه شود.
6. از بین رفتن اعتماد به نفس:
فرزندی که دائم تنبیه میشود، اعتماد به نفس خود را از دست میدهد و شهامت انجام کارهای بزرگ را نخواهد داشت.
7. روحیهی زورگویی:
از این پس، او نیز به ضعیفتر از خود (خواهر و برادر کوچکتر و همسالان) زور میگوید و آنان را کتک میزند. اگر میخواهید این اثر منفی را با تمام وجود حس کنید، رفتارش را با خواهر یا برادر کوچکتر بنگرید. او نیز دقیقا همان گونه که شما رفتار میکنید، آنان را توبیخ میکند و حتی همان الفاظی را به کار میبرد که شما برای خودش به کار میبرید.
سؤال 2ـ پسر 9 سالهام را فراوان کتک زدهام. آیا برای از بین بردن آثار منفی این رفتار، راهی هست؟
پاسخ:
برای از بین بردن آثار منفی تنبیه بدنی، از راهکارهای ذیل استفاده کنید:
1. برای از بین بردن تحقیر شخصیت، شخصیت او را گرامی بدارید. نقاط مثبت او را به ویژه در جمع بگویید و به او احترام بگذارید.
2. برای از بین بردن روحیهی تسلیمپذیری، به او برای اظهار نظر میدان بدهید؛ گرچه نظرش مخالف شما باشد.
3. او مضطرب است؛ برای از بین بردن این اضطراب، به او اطمینان خاطر بدهید که دیگر از تنبیه بدنی استفاده نخواهید کرد.
4. برای مقابله با زورگویی او، برخورد منطقی را پیشه سازید.
5. برای تقویت اعتماد به نفس فرزندتان، ارتباط بیشتری با او برقرار کنید؛ به او مسؤولیت بدهید؛ مهربانی و عطوفت داشته باشید؛ اعتماد خود را به او نشان دهید و در مسائل زندگی با وی مشورت کنید.
6. به میزان کتکهایی که زدهاید، به فرزندتان طلا بدهکارید. حسابی بانکی برایش گشوده، بدهکاریهای خود را به حسابش واریز کنید.
در صورتی این دِین از دوش شما برداشته میشود که فرزندتان پس از بلوغ رضایت دهد و در درگاه الهی آمرزش بطلبید.
سؤال 3ـ به جای تنبیه بدنی از چه راههایی برای تربیت کودک میتوان استفاده کرد؟
پاسخ:
میتوانید به جای تنبیه بدنی، از ساز و کارهای بازدارنده استفاده کنید:
1. محرومیت موقت:
این شیوه برای کودکان خردسال (بیشتر، زیر 5 سال) مناسب است؛ بدین گونه که او را به ازای هر سال سن، یک دقیقه در اتاقی بدون امکانات (البته نه تاریک و ترسناک) قرار دهید؛ پس برای مثال، کودک 3 ساله را 3 دقیقه وامیدارید تا در اتاقی بماند و از فعالیت عادی (بازی، تلویزیون و...) محروم شود.
اگر کودک شما مقاومت کرد، محرومیت او را دو برابر کنید. در مورد نوپایان میتوان آنها را روی صندلی نشاند و کنارشان ایستاد.
2. محرومیت:
این شیوه برای همهی سنین مناسب است؛ بدین گونه که کودک را از اسباببازی، تلویزیون، رایانه، پول توجیبی و... به طور مقطعی و متناسب با رفتار نامطلوب، محروم میکنیم.
3. قهر:
قهر، وسیلهی بسیار مؤثری برای اصلاح رفتار کودک و نوجوان است؛ البته نباید طولانی و در استفاده از آن زیادهروی شود.
4. تحریک عواطف و احساسات:
برای اصلاح رفتار میتوان احساس کودک و نوجوان را با جملههایی عاطفی (برای این عمل تو غصه میخورم؛ از این کار تو رنجورم و...) تحریک کرد. توجه داشته باشید که استفادهی پی در پی از این شیوه، آن را بیاثر میکند.
برخی والدین (به ویژه مادر) در تحریک عاطفهی کودک با جملههایی از قبیل «تو با این رفتار مرا پیر میکنی؛ با این عمل باعث مرگ من خواهی شد و...» زیادهروی میکنند که ممکن است احساس فرزند را جریحهدار کند و آثار روحی بدی داشته باشد.
5. بده و بستان:
فرزند، نیازهای فراوانی دارد. اگر به خواستهی شما مبنی بر اصلاح رفتار خود بیتوجهی میکند، منتظر باشید تا برای رفع نیاز خود نزد شما بیاید. در این هنگام به او بگویید: من هم خواستهای دارم؛ خواستهام را برآور (بده) تا به نیازت پاسخ گویم (بستان).
6. تهدید به تنبیه:
در صورت عدم تأثیر ساز و کارهای پیش گفته، تهدید به تنبیه بدنی (البته به طور غیر مستقیم و با کنایه) میتواند مؤثر باشد.
سؤال 4ـ در چه صورتی میتوان برای تربیت فرزندان از تنبیه بدنی استفاده کرد؟
پاسخ:
اگر ساز و کارهای باز دارنده، یعنی تحریک عواطف، قهر، محرومیت و شیوهی بده و بستان (در پرسش قبل) اثری نداشت، میتوانید از تنبیه بدنی استفاده کنید؛ البته در صورتی که به شرایط آن توجه داشته باشید.
مقصود از تنبیه بدنی در نوپایان، ضربهای کوچک به پشت دست در صورت انجام کارهای خطرناک و در سنین بالاتر، زدن با کف دست به کفل یا زدن با انگشتان دست به بدن است. در تنبیه بدنی، هرگز از ترکه، کمربند یا شلاق و امثال آن استفاده نکنید.
تنبیه بدنی باید به صورت طرحی از پیش تعیین شده و کاملا حساب شده باشد. والدینی که از روی عصبانیت و برای تشفّی خاطر (خنک شدن دل)، فرزندان خود را کتک میزنند، نه تنها کودک را اصلاح نمیکنند، بلکه او را جریتر و در ارتکاب جرم، ماهرتر خواهند کرد.
به جز نوپا که در صورت ارتکاب عمل خطرناک، همان لحظه باید عکس العمل نشان دهید، در کودک بزرگتر، پیش از تنبیه، بهتر است او را تهدید کنید. این تهدید به تنبیه بدنی باید غیرمستقیم و با کنایه باشد (کاری نکن که کاسهی صبرم لبریز شود. مرا به کاری وادار نکن که بعد پشیمانی داشته باشد و...).
پس از چند بار تهدید، تنبیه را به صورت پیش گفته عملی سازید و مطمئن باشید تأثیر فراوانی خواهد داشت؛ زیرا کودکی که سالها بردباری پدر یا مادر را دیده و استفادهی آنان از ساز و کارهای بازدارنده را مشاهده کرده و اتمام حجت آنان را به گوش شنیده، خود را مستحق چنین برخوردی میداند و به طور قطع در اصلاح رفتارش اثر خواهد گذاشت. توجه داشته باشید که وقتی کودک را تنبیه میکنید، حتماً علت آن را به او بگویید.
از دیدگاه اسلام، در صورتی که فرزند، مرتکب یکی از گناهان «کبیره» شده باشد، سرپرست او میتواند به قدری که ادب شود و «دیه» واجب نشود، او را به صورت بدنی تنبیه کند. [4]
___________________________
پی نوشت:
[1] ـ علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 71، ص 327.
[2] ـ غرر الحکم، ج 2، ص 712.
[3] ـ علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 75، ص 300.
[4] ـ توضیح المسائل محشی، مسألهی 2820؛ جامع الفروع، فصل دیات، مسألهی 36
منبع:
نسیم مهر جلد 1، پرسش و پاسخ تربیت کودک و نوجوان؛ حسین دهنوی