سرزنش از تأخیر توبه
۰۷ تیر ۱۳۹۴ 0 معارفخداوند متعال در هر لحظه انسانها را امر به توبه ميكند و فرمان (توبوا) توبه كنيد (فعل امراست ) او را موظف به تعجيل در توبه كردن مى نمايد، بنابر اين تاخير آن ، تاخير در انجام فرمان الهى است . و چنين كسى در هرلحظه به عنوان نافرمان و ترك كننده فرمان حق به حساب مى آيد.امام جواد (ع ) فرمود: تاخيرُ التُوبَةِ اِغْتِرارٌ وطُولُ التَّسِويف حَسْرة.(1) تاخير توبه يك نوع حيرانى و سرگردانى و طول دادن و به آينده موكول كردن (توبه) باعث حسرة و ندامت است. و همچنين آقا اميرالمؤ منين (ع ) مى فرمايد: از كسانى مباش كه بدون عمل ، اميد سعادت آخرت را دارند و توبه را با آرزوهاى دراز به تاءخير مى اندازند و نيز فرمود: آنكس كه در توبه كردن سهل انگارى كند و به آينده موكول نمايد دين ندارد.لا دينَ لِمُسَوّفٍ بِتَوبَتِه(2)و همچنين آقا امام باقر (ع ) مى فرمايد: از تاءخير انداختن توبه بپرهيز، زيرا تاخير انذاختن توبه همچون دريائى است كه در مانده در آن غرق مى گردد.(3)
بايد توجّه داشت كه توبه هنگام نشانه هاى عذاب و مرگ مورد قبول نيست چنانچه ايمان و توبه فرعون هنگام غرق شدن پذيرفته نشد كه در آيه 18 سوره نساء به اين مطلب تصريح شده است . و از آيات 50 و 51 سوره يونس استفاده مى شود كه به هنگام نزول عذاب درهاى توبه بسته مى شود چرا كه توبه در چنين حالى شبيه توبه اجبارى و اضطرارى است و چنين توبه اى ارزش ندارد.
محمّد همدانى مى گويد: از حضرت رضا (ع ) پرسيدم چرا خداوند متعال فرعون را غرق كرد با اينكه ايمان آورد و به توحيد اعتراف كرد. حضرت فرمود: به خاطر اينكه فرعون هنگام ديدن عذاب ايمان آورد و ايمان در اين هنگام پذيرفته نيست .(4)پس تا زود است انسان از گذشته هايش توبه كند قبل از نشانه هاى عذاب و مرگهاى ناگهانى كه در دنياى حاضر مى باشد.
خداوندا بده توفيق طاعت
نما دورم هم از عصيان و غفلت
بده قوّت نمايم خدمت تو
بكوشم در رضا و طاعت تو
در آيم در ميان پيشتازان
شتابم در رضايت از دل و جان
بيابم شوق قربت عاشقانه
شوم نزديك ، از تو مخلصانه
شوم از جمله شب زنده داران
درآيم در جوارت با محبّان
پی نوشت ها:
1- بحار : جلد 6، صفحه 30 .
2- نهج البلاغه : حكمت 150 .
3- بحار: جلد 78، صفحه 164 .
4- بحار: جلد 6، صفحه 23 .
منبع: قصص التوابین؛داستان توبه کنندگان،علی میر خلف زاده