بهترین مردم در نظر امام حسن علیه السلام
۱۵ فروردین ۱۳۹۶ 0 اهل بیت علیهم السلامامام حسن علیهالسلام در خطبهای یکی از برادران دینیاش را ستود و او را الگوی مؤمنان معرفی نمود و فرمود: اگر نمیتوانید همه اوصاف او را در خود پیاده کنید بهرهگیری از اندک آنها بهتر از ترک همه است. حدیث این است:
قال علیهالسلام:
انی أخبرکم عن أخ لی و کان من أعظم الناس فی عینی و کان رأس ما عظمه فی عینی صغر الدنیا فی عینه کان خارجا من سلطان بطنه فلا یشتهی ما لا یجد و لا یکثر اذا وجد و کان خارجا من سلطان فرجه فلا یستخف له عقله و لا رأیه، و کان خارجا من سلطان الجهلة فلا یمد یدا الی علی ثقة المنفعة، کان لا یسخط و لا یتبرم، کان اذا جاء مع العلماء یکون علی أن یسمع أحرص منه علی أن یتکلم، کان اذا غلب علی الکلام لم یغلب علی الصمت کان اکثر دهره صامتا فاذا قال بذل القائلین.
کان لا یشارک فی دعوی و لا یدخل فی مراء و لا یدلی بحجة حتی یری قاضیا، کان یقول ما یفعل، و یفعل ما لا یقول تفضلا و تکرما، کان لا یغفل عن اخوانه و لا یختص بشیء دونهم، کان لا یلوم أحدا فیما یقع العذر فی مثله، کان اذا ابتدأه أمران لا یدری أیهما أقرب الی الحق نظر فیما هو أقرب الی هواه فخالفه کان لا یشکو وجعا الا عند من یرجو عنده البر، و لا یستشیر الا من یرجوا عنده النصیحة، کان لا یتبرم و لا یتسخط و لا یتشکی و لا یتشهی و لا ینتقم و لا یغفل عن العدو، فعلیکم بمثل هذه الأخلاق الکریمة، ان اطقتموها، فان لم تطیقوها کلها فأخذ القلیل خیر من ترک الکثیر و لا حول و لا قوة الا بالله.
ترجمه :
من در مورد برادری به شما خبر میدهم که در چشم من بزرگترین مردم است. و سرآمد آنچه که او را در چشم من بزرگ کرد، کوچکی دنیا در چشم او بود. او خارج از قلمرو شکم خویش بود، در نتیجه آنچه را که نمییافت، هوس نمیکرد و وقتی مییافت، ذخیره نمیکرد و از قلمرو شهوت خود نیز خارج بود، پس عقل و دیدگاه او را خوار نمیکرد و از قلمرو نادانی و بیفکری خارج بود، بنابراین جز به آنچه که سودش مطمئن است دست دراز نمیکند. نه خشمناک میشود و نه ناراحت و وقتی با دانشمندان میآید چنان است که بیش از آن که بخواهد سخن بگوید دوست دارد شنونده باشد.
و چنان است که اگر در سخن گفتن مغلوب گردد، در سکوت مغلوب نشود. بیشتر روزگار خود را به سکوت میگذراند و اگر سخن بگوید، داد سخن میدهد. نه در دعوایی شرکت کند و نه در جدالی وارد شود و هرگز برهانی نشان ندهد، مگر آن که به داوری خوانده شود.
آنچه را که میگوید انجام میدهد «یعنی چیزی که انجام آن حتمی است که میشود و یا اساسا از قبل انجام شده است؛ را بر زبان میآورد» و از راه بزرگواری و کرم حتی آنچه را که نگفته انجام میدهد «یعنی اول انجام میدهد، بعد میگوید». از برادرانش غافل نمیشود برای خود چیز خاصی را اختصاص نمیدهد. به طوری که دیگران را از آن محروم سازد.
هیچ کس را به خاطر چیزی که قابل عذرخواهی است ملامت نمیکند. و وقتی که دو کار در برابر او باشد که نداند کدام یک از آنها به حق نزدیکترند، مینگرد تا کدام آنها به خواستهی نفس او نزدیکتر است که با آن مخالفت کند. هرگز از دردی شکایت نمیکند مگر نزد آن کس که امید عافیت از او دارد و از کسی مشورت نمیخواهد مگر از آن کس که امید خیرخواهی از او دارد.
نه ناراحت میشود و نه خشمگین و نه گله گزاری میکند و نه هوس میکند و نه انتقام میکشد و نه از دشمن غافل میماند. پس اگر توانستید بر شما باد به مثل این اخلاق پسندیده را در خود ایجاد کنید. و اگر نتوانستید که همهی آن را انجام دهید. پس بهرهگیری از اندک بهتر از ترک همهی آن است. هیچ قدرتی وجود ندارد، مگر بواسطهی خداوند.
منبع :
دانشنامه امام حسن علیه السلام، جمعی از نویسندگان، ج1، ص125، به نقل از احقاق الحق، ج 11، ص 219 و 220.