نکاتی درباره اسباب بازی کودکان

نکاتی درباره اسباب بازی کودکان

۱۴ اسفند ۱۳۹۳ 0 فرهنگ و اجتماع

نوشته زیر برگرفته از کتاب «نسیم مهر» (متن پیاده شده برنامه پرسش و پاسخ رادیویی استاد حسین دهنوی) می باشد.

سؤال 1ـ آیا براى خرید اسباب‏‌بازى، ملاك خاصى وجود دارد؟

جواب:
شما مى‏‌توانید براى فرزندتان سه نوع اسباب‏‌بازى بخرید:
1. اسباب‏‌بازى‏‌هاى فعال مانند توپ، كفش اسكیت، یویو، طناب بازى و...؛
2. اسباب‏‌بازى‏‌هاى خلاق مانند لگو (اسباب‏‌بازى‏‌هاى چند تكه به شكل مكعب و آجرهاى ساختمان سازى)، خمیربازى، عروسك‏‌هاى خیمه‏‌شب بازى، وسایل خانگى بچگانه، وسایل پلاستیكى براى بازى با آب و...؛
3. اسباب‏‌بازى‏‌هاى آموزشى مانند آهن‏‌ربا، كره زمین، جورچین (پازل)، تخته سفید و... .
در صورتى كه مى‏‌خواهید اسباب‏‌بازى‏‌هاى الكتریكى (عروسك‏‌هاى متحرك، حیوانات سخنگو، آدم آهنى‏‌ها و...) را براى فرزند خود بخرید، زیاده‏‌روى نكنید و در انتخاب آن‏‌ها، فرهنگ ملى و اسلامى خود را در نظر بگیرید.
بسیارى از این اسباب‏‌بازى‏‌ها جلو تفكر كودك را مى‏‌گیرند؛ زیرا كودك فقط دكمه‏‌اى را مى‏‌فشرد و حركت اسباب‏‌بازى را به تماشا مى‏‌نشیند.
كنار این گونه اسباب‏‌بازى‏‌ها، حتما از اسباب‏‌بازى‏‌هاى ساده و با كمترین ویژگى غفلت نكنید. بسیارى از این اسباب‏‌بازى‏‌ها (قرقره، حلقه‏‌هاى بزرگ پرده، جعبه‏‌هاى خالى و...) در خانه شما وجود دارند و لازم نیست خریدارى شوند.
به اعتقاد برخى اندیشه‏‌وران مانند ولف و فین بلوم (1969 م) هیچ نشانى وجود ندارد تا ما را مطمئن سازد كه اسباب‏‌بازى‏‌هاى طراحى شده براساس ملاك‏‌هاى علمى، بر وسایل عادى خانه كه در دسترس اغلب كودكان هستند، مزیت و ترجیح داشته باشد. [1]
عروسكى ساده، بر عروسكى كه حرف مى‏‌زند و مى‏‌رقصد و راه مى‏‌رود، ترجیح دارد؛ زیرا فرزند شما با اولى حرف مى‏‌زند و دومى، او را به سكوت وا مى‏‌دارد؛ در نتیجه، مهارت سخن گفتن او پرورش نخواهد یافت. عروسكى كه راه مى‏‌رود، كودك شما را به سكون مى‏‌كشاند؛ اما عروسك ساده و بى‏‌حركت را مى‏‌گیرد و با خود حركت مى‏‌دهد.
قطار الكتریكى او را فقط به دیدن وا مى‏‌دارد؛ اما قطار چوبى ساده به فرزند شما این فرصت را مى‏‌دهد تا در واگن‏‌هایش چیزى قرار دهد و حتى آن را تغییر شكل دهد.
جالب است كه كودكان به اسباب‏‌بازى‏‌هاى ساده بیشتر علاقه نشان مى‏‌دهند و با آن‏‌ها بیشتر بازى مى‏‌كنند؛ زیرا قوه تخیل و ابتكار در آن‏‌ها بالا است.
نكته مهم در خرید اسباب‏‌بازى، تناسب آن با سن فرزند و امنیت آن است.

سؤال 2ـ در خرید اسباب‏‌بازى، چه نكاتى را رعایت كنیم تا خطرى براى فرزند ایجاد نشود؟

جواب:
نكته بسیار مهم در خرید اسباب‏‌بازى براى كودكان زیر 1 سال، نوع و اندازه آن است. برخى از اسباب‏‌بازى‏‌ها براى این كودكان بسیار خطرناكند. آنچه در اختیار آنان قرار مى‏‌گیرد، ابعادش نباید از 3 یا 4 سانتى‏‌متر كمتر باشد؛ زیرا خردسالان در این سن، همه چیز را به سمت دهان خود مى‏‌برند و ممكن است آن را ببلعند.
گاهى خود اسباب‏‌بازى بزرگ است؛ اما قطعات جدا شدنى (چشم، دماغ، باترى كوچك و...) دارد و با توجه به كنجكاوى كودكان در این سن، احتمال جدا كردن قطعه و بلعیدن هست. گاهى كودكان زیر 1 سال به سمت اسباب‏‌بازى‏‌هاى فرزندان بزرگ‏‌تر جذب مى‏‌شوند؛ بنابراین حتما به فرزندان بزرگ‏‌تر خود بیاموزید كه در اتاق خود یا زمانى كه والدین، مراقب برادر یا خواهر كوچك‏‌شان هستند، بازى كنند.
فرزندان بزرگ‏‌تر را از خطرهاى احتمالى اسباب‏‌بازى‏‌ها براى خواهر یا برادرشان آگاه سازید.
گاهى اسباب‏‌بازى بزرگ است و از این جهت مشكلى ایجاد نمى‏‌كند؛ اما متأسفانه براى نشان دادن چشم و ابرو و دهان آن، از رنگ‏‌هاى شیمیایى استفاده مى‏‌شود كه ممكن است باعث مسمومیت فرزند شما شود. اسباب‏‌بازى‏‌هاى پُرزدار نیز كودكان مبتلا به آسم را دچار مشكل مى‏‌سازند.
لطفا براى كودكان زیر 1 سال بادكنك نخرید؛ زیرا ممكن است هنگام تركیدن، باعث ترس و وحشت آنان شود و نیز به صورتشان صدمه بزند.
در اسباب‏‌بازى‏‌هاى داراى سوراخ‏‌هاى كوچك، احتمال گیر كردن انگشت كودك و در اسباب‏‌بازى‏‌هاى ریسمان‏‌دار، امكان پیچیده شدن به دور گردن او وجود دارد؛ پس به این نكات امنیتى توجه كنید.

سؤال 3ـ آیا خرید اسباب‏‌بازى‏‌هاى جنگى و پلیسى از جمله تفنگ و مسلسل براى پسران، آن‏‌ها را دچار خشونت نمى‏‌كند؟

جواب:
خیر. خرید تفنگ و مسلسل اسباب‏‌بازى و وسایلى مثل تانك و نفربر نظامى، آنان را جنگ‏‌طلب، خشونت‏‌طلب و بزهكار نمى‏‌كند. بسیارى از رهبران صلح‏‌دوست جهان هم دوران كودكى خود را با همین اسباب‏‌بازى‏‌ها یا مشابه آن‏‌ها پشت سر گذاشته‏‌اند. علاقه به این گونه اسباب‏‌بازى‏‌ها مربوط به سال‏‌هاى اول زندگى پسرها است؛ همان گونه كه دختران در این سنین به عروسك‏‌هاى مختلفى علاقه دارند؛ اما به تدریج از بین مى‏‌رود و این گونه بازى‏‌ها جاى خود را به فعالیت‏‌هاى ورزشى و مسابقه‏‌هاى فكرى مى‏‌دهد.
در خرید این گونه اسباب‏‌بازى‏‌ها بر فرزند پسر خود سخت نگیرید؛ البته زیاده‏‌روى هم نكنید.
اگر فرزندانمان را در دیدن فیلم‏‌هاى خشن تلویزیونى و ویدئویى كنترل كنیم و خود نیز در منزل، رفتارهاى خشونت‏‌آمیز نداشته باشیم، این مقدار اسباب‏‌بازى جنگى و پلیسى، به فرزندانمان لطمه‏‌اى نمى‏‌زند. در صورتى باید تأمل كرده و محدودیت ایجاد كنید كه فرزند شما هنگام استفاده از این گونه اسباب‏‌بازى‏‌ها، رفتارهاى خشن واقعى از خود نشان مى‏‌دهد. براى چنین كودكى به طور قطع، اسباب‏‌بازى‏‌هاى دیگر مناسب‏‌تر است؛ زیرا ممكن است زمینه‏‌ساز رفتارهاى خشن اجتماعى و بزهكارى در آینده شود. [2]

سؤال 4ـ براى كودكان زیر 1 سال چه اسباب‏‌بازى‏‌هایى مناسب است؟

جواب:
تا 6 ماهگى كودك، جغجغه‏‌هاى دستى، زنگوله، فرفره و عروسك‏‌هاى كوچك قابل آویختن به گهواره (به ویژه اگر داراى حركت و صدا باشند)، حلقه‏‌هاى قابل شست‏‌وشو كه بتواند به راحتى در دست بگیرد و در دهان بگذارد، مناسب است. از شش ماهگى به بعد، جغجغه‏‌هاى پایه‏‌دار، روروك، حیوانات عروسكى توپر، عروسك‏‌هاى پلاستیكى كه با فشار دادن، پرتاب كردن و كوبیدن روى آن‏‌ها صدا مى‏‌دهند، اسباب‏‌بازى‏‌هاى كوكى یا باترى‏‌دار كه حركت مى‏‌كنند و آهنگ مى‏‌زنند، ماشین‏‌ها یا جانورانى با چرخ‏‌هاى بزرگ، مكعب‏‌هاى بزرگ و نرم با رنگ‏‌هاى روشن (به ویژه صورتى و زرد) مناسب هستند.

سؤال 5ـ براى كودكان حدود 2 سال چه اسباب‏‌بازى‏‌هایى مناسب است؟

جواب:
اسباب‏‌بازى‏‌هاى مناسب این سن عبارتند از: لگوهاى ساده (قطعه‏‌هایى مكعب شكل كه كودكان با آن‏‌ها خانه یا اشیاى دیگر مى‏‌سازند)، جورچین اشكال با شكل‏‌هاى دایره، مربع و مثلث و جورچین‏‌هاى ساده 4 تا 6 قطعه‏‌اى، مكعب‏‌هاى چوبى در اندازه‏‌هاى گوناگون، مهره‏‌هاى بزرگى كه با نخى ضخیم به نخ كشیده مى‏‌شوند، مداد شمعى‏‌هاى كلفت، كتاب‏‌هایى از جنس مقوایى ضخیم و داراى تصاویر بزرگ و ساده، وسایل بازى در حمام (استكان، فنجان و اسباب‏‌بازى‏‌هاى شناور)، حیوانات عروسكى، قطار و ماشین و كامیون‏‌هاى چوبى یا پلاستیكى، وسایل خانه اسباب‏‌بازى مثل ظروف و وسایل آشپزخانه و اسباب‏‌بازى‏‌هایى با درپوش پیچى و... .

سؤال 6ـ براى فرزند 3 ساله‏‌ام چه اسباب‏‌بازى‏‌هایى مناسب است؟

جواب:
افزون بر اسباب‏‌بازى‏‌هاى مناسب كودكان 2 ساله، شما مى‏‌توانید براى دخترتان، عروسك‏‌هایى با لباس‏‌هاى گوناگون و براى پسرتان ماشین، جرثقیل، بلدوزر و تراكتور اسباب‏‌بازى و ابزارهاى اسباب بازى (چكش، میخ، پیچ، انبردست و...) تهیه كنید.
اسسباب‏‌بازى‏‌هاى مشترك دختر و پسر در این سن، اسباب‏‌بازى‏‌هاى ادارى (تلفن، رایانه، ماشین حساب و...) بازى‏‌هاى فكرى ساده، و بازى‏‌هاى ساده رایانه‏‌اى است.

سؤال 7ـ پسر 3 ساله‏‌ام با اسباب‏‌بازى‏‌هایش كمتر بازى مى‏‌كند و بیشتر با وسایل منزل ور مى‏‌رود. علت چیست و چه باید كرد؟

جواب:
این رفتار او ممكن است به جهت دلزدگى از اسباب‏‌بازى‏‌ها باشد. اگر در خرید اسباب‏‌بازى زیاده‏‌روى مى‏‌كنید، از میزان آن بكاهید. كودكانى كه اسباب‏‌بازى فراوانى در اطراف خود مى‏‌بینند، به اشباع مى‏‌رسند و دیگر از آن‏‌ها لذت نمى‏‌برند.
اسباب‏‌بازى‏‌هاى موجود را هم به طور كامل در اختیارش قرار ندهید. اسباب‏‌بازى‏‌ها را تقسیم كرده، تعداى را در اختیارش بگذارید و تعدادى را پیش خود نگه دارید. مى‏‌توانید به فرزندتان بگویید كه مثلا شما فروشنده مغازه اسباب‏‌بازى هستید و او مى‏‌تواند پس از مدتى، اسباب‏‌بازى‏‌هایش را با اسباب‏‌بازى‏‌هاى موجود در مغازه به صورت معامله پایاپاى عوض كند.
حبس و نگهدارى برخى اسباب‏‌بازى‏‌هاى قدیم كه مدت زیادى در اختیار او بوده، جذابیت اولیه‏‌اش را براى فرزندتان بر مى‏‌گرداند.
علت دیگر بى‏‌توجهى فرزند به اسباب‏‌بازى‏‌ها ممكن است این باشد كه اسباب‏‌بازى، خوب و جالب است؛ اما بازى با آن در توان او نیست؛ یعنى با سن او تناسب ندارد؛ پس در خرید اسباب‏‌بازى به این نكته (تناسب با سن) نیز توجه كنید.
گاهى فرزند ما براى بازى با برخى اسباب‏‌بازى‏‌ها به كمك ما نیاز دارد؛ پس بر بازى او نظارت كنید تا هنگام نیاز از راهنمایى شما بهره‏‌مند شود.
دلیل ور رفتن او با وسایل منزل (رادیو، تلفن، دستگاه كنترل از راه دور و...)، افزون بر بى‏‌رغبتى‏‌اش به اسباب‏‌بازى‏‌ها، ممكن است نهى بیش از حد شما در دست زدن به این گونه وسایل باشد. یادتان باشد كه انسان بر آنچه منع مى‏‌شود، حریص‏‌تر خواهد شد (الانسانُ حریصٌ على ما مُنع) [3] پس اگر ور رفتن با این وسایل، ضرر جدى به آن‏‌ها نمى‏‌زند، اجازه دهید در حضور و با نظارت خودتان، كنجكاوى‏‌اش را ارضا كند.

سؤال 8ـ فرزند 5 ساله‏‌ام پس از بازى، اسباب‏‌بازى‏‌هایش را جمع نمى‏‌كند. چگونه او را به این كار وا دارم؟

جواب:
1. به نقش الگویى خود توجه داشته باشید؛ پس اگر خودتان لوازم كارتان را پس از اتمام كار در جاى خودشان قرار نمى‏‌دهید؛ این رفتار را اصلاح كنید.
2. اسباب‏‌بازى‏‌هاى او را هر از چند گاهى تصفیه كنید. احتمالا همین الان داخل كمد یا سبد اسباب‏‌بازى او تكه‏‌هایى از یك لگوى كهنه یا اسباب‏‌بازى‏‌هایى كه خراب شده و دیگر مورد توجه او نیستند، وجود دارد. او براى هر بار بازى، سبدى پر از اسباب‏‌بازى را خالى مى‏‌كند كه شاید به نیمى از آن‏‌ها نیاز نداشته باشد.
3. پس از تصفیه اسباب‏‌بازى‏‌ها، قسمتى از اسباب‏‌بازى‏‌هاى سالم و قابل استفاده را نزد خود نگه دارید و آن‏‌ها را با اسباب‏‌بازى‏‌هاى دیگرى كه در دسترس او هستند، معاوضه كنید.
4. ریخت و پاش‏‌هاى او را هرگز پشت سرش جمع نكنید. اگر اتاقش همیشه تمیز باشد، متوجه نامطلوب بودن بى‏‌نظمى نخواهد شد.
5. سعى كنید به صورت اشتراكى (با كمك شما و او) اسباب‏‌بازى‏‌هایش را جمع كنید، و این خواسته را با مهربانى ولى قاطعانه (و نه تحكم‏‌آمیز) به او بگویید. انتظار نداشته باشید كه همه ریخت و پاش‏‌هایش را خود به تنهایى جمع كند. به مرور و با افزایش سن، میزان مشاركت او را بیشتر كنید تا جایى كه بتواند به تنهایى ریخت و پاش‏‌هایش را جمع كند و منظم باشد. در مورد نوپایان مى‏‌توانید جمع كردن اشتراكى را با خواندن شعر همراه كنید كه خود این رفتار نیز براى آنان نوعى بازى و جذاب است.
6. امكان جمع‏‌آورى راحت و آسان را برایش فراهم كنید. به این معنا كه اگر كمد اسباب‏‌بازى دارد، طبقه‏‌اى براى اسباب‏‌بازى‏‌هاى بزرگ، و سطل‏‌هایى آویزان را براى اسباب‏‌بازى‏‌هاى كوچك در نظر بگیرید.
7. در صورتى كه به خواسته شما (نظم اشتراكى) تن نداد، مى‏‌توانید از روش محرومیت استفاده كنید (محرومیت موردى از آنچه دوست دارد كه مى‏‌تواند محرومیت از همان اسباب‏‌بازى دلخواه او باشد).
8. او را از خطرهاى احتمالى ریخت و پاش بودن اسباب‏‌بازى‏‌ها آگاه سازید و به او بگویید كه ممكن است تكه‏‌اى از اسباب‏‌بازى‏‌هاى ریز و تیز به پا یا قسمتى از بدن اعضاى خانواده آسیب برساند.
9. در صورت همكارى با شما، از تحسین و تشویق او غفلت نكنید.

_________________________
پی نوشت:

[1] ـ رونالد - س. ایلینگورث، كودك و مدرسه، ص 132 .
[2] ـ مخالفت جدى برخى اندیشه‏‌وران چون بنیامین اسپاك (1903 م) در كتاب تغذیه، تربیت و نگهدارى كودك (ص 402) با خرید این‏‌گونه اسباب‏‌بازى‏‌ها، با توجه به فضاى آمریكا است كه پرخاشگرى و تهاجم و حمله‏‌هاى مسلحانه در آن بین نوجوانان بیشتر به چشم مى‏‌خورد.
[3] ـ تفسیر شریف لاهیجى، ج 1، ص 292 .

منبع:
نسیم مهر جلد 3، پرسش و پاسخ تربیت کودک و نوجوان؛ حسین دهنوی
 

کانال قرآن و حدیث را درشبکه های اجتماعی دنبال کنید.
آپارات موسسه اهل البیت علیهم السلام
کانال عکس نوشته قرآن و حدیث در اینستاگرام
تلگرام قرآن و حدیث
کانال قرآن و حدیث در ایتا
کانال قرآن و حدیث در گپ
پیام رسان سروش _ کانال قرآن و حدیث