حکمت های نماز طواف و سعی صفا و مروه (۱)
۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ 0 فرهنگ و اجتماعدرسها و پیامهای نماز طواف
خداوند حکیم، راجع به نماز طواف در پشت مقام ابراهیم(ع)، در قرآن شریف میفرماید:
﴿وَ اتَّخِذُوا مِنْ مَقامِ إِبْراهيمَ مُصَلًّى﴾(۱)
و [گفتيم]: مقام ابراهيم را محلِّ نماز قرار دهيد.
حال که قرار است پس از طواف، نمازی خوانده شود، مصلّی و محلّ نمازتان را پشت مقام ابراهیم(ع) قرار دهید؛ اینکار، بهخاطر بزرگداشت بنیانگذار کعبه و قهرمان توحید، «حضرت ابراهیم(ع)» است. هدف حضرت ابراهیم(ع) این بود که کعبه و مسجدالحرام، محلّی برای اقامه ی نماز باشد. ایشان در دعای خود فرمودند:
﴿رَبَّنا إِنِّي أَسْكَنْتُ مِنْ ذُرِّيَّتي بِوادٍ غَيْرِ ذي زَرْعٍ عِنْدَ بَيْتِكَ الْمُحَرَّمِ رَبَّنا لِيُقيمُوا الصَّلاةَ ﴾(۲)
خدایا من زن و فرزندم را در این بیابان بیآب و علف که احدی در آن زندگی نمیکند، نزدیک خانه ی تو، سُکنی دادم تا نماز را به پا دارند.
در جای دیگری، حضرت ابراهیم(ع) در دعایشان می فرمایند:
﴿رَبِّ اجْعَلْني مُقيمَ الصَّلاةِ وَ مِنْ ذُرِّيَّتي ﴾(۳)
خداوندا! من و فرزندانم را از اقامهکنندگان نماز قرار بده.
از آن طرف، قرآن شریف میفرماید:
﴿وَ عَهِدْنا إِلى إِبْراهيمَ وَ إِسْماعيلَ أَنْ طَهِّرا بَيْتِيَ لِلطَّائِفينَ وَ الْعاكِفينَ وَ الرُّكَّعِ السُّجُودِ﴾(۴)
و به ابراهيم و اسماعيل سفارش كرديم كه: خانهی مرا براى كسانى كه براى طواف و اعتكاف و نماز مىآيند، پاكيزه كنيد.
پروردگار متعال با ابراهیم و اسماعیل قرارداد بست که خانهی او را برای «طوافکنندگان»، «معتکفین» در مسجد و کسانی که »نماز میخوانند» و در حال رکوع یا سجود هستند، تمیز کنند. ساختن بیت الله الحرام و نگهداری و تمیز نگهداشتن آن بهوسیله ی حضرت ابراهیم و فرزندش، به خاطر اقامهی نماز است. حال که حاجی میخواهد نماز بخواند، بسیار بهجاست که از بنیانگذار این اساس، یاد کند، تا یاد و خاطرهی وی، برای همیشه، باقی بماند.
یکی از صفات خداوند، «شاکر» است: ﴿فَإِنَّ اللَّهَ شاكِرٌ عَليم﴾(۵)؛ یعنی اگر کسی واقعاً برای خدا کاری انجام دهد، او را بیاجر و مزد نمی گذارد و از او تجلیل و تقدیر میکند. حالکه حضرت ابراهیم(ع) با خلوص نیّت، این خانه را برای اقامه ی نماز بنا کرد و تمیز نگه داشت، خداوند می خواهد اسم او جاوید بماند؛ لذا زه زائرات و جاجیات خانهی خود می فرماید: وقتی می خواهید نماز طواف بخوانید، برای اثبات استجابت دعای حضرت ابراهیم، و قدردانی و سپاسگذاری از ایشان، مصلّی و مکان دو رکعت نمازِ طواف را از مقام ابراهیم قرار دهید. مقام ابراهیم سنگی است که حضرت ابراهیم برای بنای کعبه، روی آن میایستادند و کعبه را می ساختند. این سنگ همچنان مانده است و الآن در یک محفظهی شیشه ای قرار دارد.
درسها و پیامهای سعی
قرآن کریم در رابطه با سعی صفا و مروه میفرماید:
﴿إِنَّ الصَّفا وَ الْمَرْوَةَ مِنْ شَعائِرِ اللَّهِ فَمَنْ حَجَّ الْبَيْتَ أَوِ اعْتَمَرَ فَلا جُناحَ عَلَيْهِ أَنْ يَطَّوَّفَ بِهِما ﴾(۶)
همانا صفا و مروه از شعائر خداست. پس هركه حجّ خانهی خدا كند يا عمره به جا آورد، مانعى ندارد ميان آن دو طواف كند.
در این آیهی شریفه، راجع به «سعی» صحبت شده است. سعی از کوه صفا شروع میشود و به مروه می رسد. فاصلهی این دو کوه، متجاوز از چهارصد متر است که حجّاج باید «هفتبار» آن را طی کنند و حج را به این صورت ادامه دهند.
در شأن نزول این آیه، بیان شده است:(۷) دو بت به نام «اساف» و «نائله» بر سر کوهای صفا و مروه نصب شده بود. این دو بت، مجسّمه های زن و مردی بود که خیانت کرده بودند و مردم می بایست آنها را میدیدند و متنبّه می شدند. پس از بعثت پیامبر اسلام(ص) و خراب کردن بتها، چون این دو بت سر این کوها نصب شده بود، مردم فکر می کردند که نباید بین دو کوه صفا و مروه سعی کنند. پیامبر اکرم دستور دادند که آن بتها را نیز خراب کردند و آیه نازل شد:
﴿فَلا جُناحَ عَلَيْهِ أَنْ يَطَّوَّفَ بِهِما﴾؛
اشکالی ندارد که بخواهید بین صفا و مروه طواف کنید. آن بتها نابود شدند و صفا و مروه، از شعائر الهی گردید:
﴿إِنَّ الصَّفا وَ الْمَرْوَةَ مِنْ شَعائِرِ اللَّهِ﴾.
پی نوشت ها:
(۱)بقره/۱۲۵
(۲)ابراهیم/۳۷
(۳)ابراهیم/۴۰
(۴)بقره/۱۲۵
(۵)بقره/۱۵۸
(۶)بقره/۱۵۸
(۷)مجمع البیان فی تفسیر قرآن -ج۱/ص۴۴۰
منبع
- سلسه مباحث تفسیری حکمت بندگی:آیت الله سید حسن فقیه امامی (جلد اول)ص۲۱۱−۲۱۳