فلسفه کنگره حج (۱)
۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ 0 فرهنگ و اجتماعمأموریّتهای حضرت ابراهیم
بنيانگذار «حج» به شكل فعلي، «حضرت ابراهيم(ع)» هستند. از زمان حضرت آدم(ع)، كعبه پيريزي شده بود، ولي ديوار نداشت. البته حضرت علي(ع)فرمودهاند: مسجدالحرام و كعبه، دو هزار سال قبل از خلقت آدم(ع) طراحي شده است؛ بنابر این، وقتي حضرت آدم(ع) خانه ي خدا را زيارت میكردند، فقط محدودهی آن مشخّص بود و ديوارهای کعبه کشیده نشده بود. انبيای دیگر نیز در اين سرزمين رفت و آمد ميكردند؛ ليكن از زمان حضرت ابراهيم(ع)، چند مأموريت مهم بر عهده ي ایشان گذاشته شد که اوّلین آنها، بالا بردن دیوارهای کعبه بود:
﴿يَرْفَعُ إِبْراهيمُ الْقَواعِدَ مِنَ الْبَيْت﴾(۱)
اوّلين مأموريت حضرت ابراهيم(ع) اين بود كه با کمک حضرت اسماعيل(ع) ديوارهاي خانهی خدا را بالا ببرند و محلّ آن را براي همگان مشخّص کنند: ﴿يَرْفَعُ إِبْراهيمُ الْقَواعِدَ مِنَ الْبَيْت﴾.
وظيفه ي دوّم حضرت ابراهیم(ع) آن بود كه خانهی خدا را تطهیر کند:
﴿أَنْ طَهِّرا بَيْتِيَ لِلطَّائِفينَ وَ الْعاكِفينَ وَ الرُّكَّعِ السُّجُود﴾(۲)
يعني حضرت ابراهيم و حضرت اسماعيل(ع)، هر دو مأمور «خدمتگذاري» و «تميزکردن» خانهي كعبه شدند، تا كساني كه ميخواهند طواف كنند، يا ركوع و سجده بهجا آورند، در يك محيط پاكي باشد.
وظيفهي سوّم حضرت ابراهيم(ع) اين بود كه به امر الهي، زن و فرزند خود را در اين مكان اسكان دهد. بدون امر الهي، هيچ عاقلي در بياباني كه نه آب دارد، نه آبادي و نه انساني هست، يك زن و بچّه را تنها نمیگذارد و برود. معلوم ميشود كه حضرت ابراهيم، از جانب خداوندِ حکيم، مأموريّت داشته است.
حضرت ابراهیم(ع) در هنگام خداحافظي با همسر و فرزند، ميگويد:
﴿رَبَّنا إِنِّي أَسْكَنْتُ مِنْ ذُرِّيَّتي بِوادٍ غَيْرِ ذي زَرْعٍ عِنْدَ بَيْتِكَ الْمُحَرَّم رَبَّنا لِيُقيمُوا الصَّلاة﴾(۳)
پروردگارا! من برخى فرزندانم را در درّهاى بىآب و علف در جوار خانهی مكرّم تو اسكان دادم. پروردگارا! تا نماز را به پا دارند.
خدايا من زن و فرزندم را در بياباني كه غيرذيزرع است و هيچ علفی در آن روييده نمي شود، در کنار خانه ی کعبه، اسكان دادم، تا مردم دنیا در اینجا نماز بخوانند: ﴿لِيُقيمُوا الصَّلاة﴾؛ دعای حضرت ابراهیم(ع) مستجاب شد و در هیچ منطقه ای از روی زمین، با این شکوه و عظمت، نماز برپا نمیشود. بنابر نصِّ صریح قرآن کریم، این مأموریت انجام گرفت و این خانهی مردمی، ساخته شد و مردم در آن سکنی گزیدند. اگر کسی در آنجا ساکن نباشد، چه کسی در کنار آن نماز میخ واند؟
در روایت است که خداوند هر کسی را به حج دعوت کند، خانه، زن و فرزند او را حفظ میکند، زندگی او را تأمین مینماید تا اینکه شخص به مکّه برود و برگردد.(۴) اینطور نیست که خداوند کسي را دعوت کند و کاری به ظاهر زندگی وي نداشته باشد؛ خداوند نسبت به زائرین خود، بسیار رئوف است. منظور اینکه: دل حضرت ابراهیم آرام است که اگر خداوند میفرماید: زن و فرزندت را در این مکان رها کن، فکر همه جای آن را کرده است.
مأموريت چهارم حضرت ابراهیم(ع) دعوت مردم به حج بود:
﴿وَ أَذِّنْ فِي النَّاسِ بِالْحَج﴾(۵)
خانه ي خدا را ساختي، ديوارهاي آن را بالا بردي، زن و فرزندت را در آنجا گذاشتني و آنجا را هم پاکيزه و مرتّب کردي، حال بايد مردم دنيا را به حج دعوت کني! حضرت ابراهيم(ع) نداد داد به طوري که در روايت است، خداوند نداي حضرت ابراهيم(ع)را به گوش تمام زوّار خانه ي خدا رسانده است؛ حتّي کسانيکه در صلب پدرانشان بودند! و کساني موفّق به زيارت خانه ی خدا مي شوند که دعوت حضرت ابراهيم(ع)را لبّيک گفته باشند!(۶)
پی نوشت ها:
(۱)بقره/۱۲۷
(۲)بقره/۱۲۵
(۳)ابراهیم/۳۷
(۴)الکافی-ج۴-صص۲۶۴−۲۵۲
(۵)حج/۲۷
(۶)الکافی /ج۴/ص۲۰۶−۲۰۷
منبع
- سلسه مباحث تفسیری حکمت بندگی:آیت الله سید حسن فقیه امامی (جلد دوم)ص۲۷۵−۲۷۷